12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

12.11.2022

Пневмонія є однією з найбільш ключових проблем здоров’я людей у світі. Глобальна коаліція проти дитячої пневмонії, через значний відсоток смертності від захворювання, в 2009 році ініціювала процес, що привернув увагу медичної спільноти на цю проблему. А незабаром Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосили 12 листопада Всесвітнім днем боротьби з пневмонією. Метою відзначення є об’єднання зусиль науки й інститутів громадянського суспільства для спільного пошуку шляхів боротьби із захворюванням, проведення заходів та інформування про важливість проблеми.

Причиною пневмонії є віруси, бактерії, грибки, що проникають в організм, переважно повітряно-крапельним шляхом. Велике значення має профілактика захворювання: дотримання правил особистої гігієни, щеплення, своєчасна імунізація, загартовування організму, грудне вигодовування дітей протягом перших 6-ти місяців, збалансоване повноцінне харчування, виключення факторів переохолодження, недопущення дітей у місця, де палять. А для дорослих також припинення паління, вживання алкоголю та уникнення контактів з людьми, в яких є інфекції дихальних шляхів.

Самолікування пневмонії вкрай небезпечне. Особливо це стосується самостійного використанням антибіотиків, тому що вони можуть ускладнити подальші фахові діагностики та терапії. Діагностика на ранніх стадіях і стаціонарне лікування – запорука збереження життя.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з пневмонією Бібліотека НМУ підготувала книжкову виставку, де представлено монографії, підручники та періодичні видання з проблематики. Виставка експонується у Бібліотеці (стоматологічний корпус, 1 поверх, кімната 4).

Навчальна, методична та наукова література з пневмонії детально представлена в електронному каталозі бібліотеки НМУ імені О.О. Богомольця.

Наукові статті з даної тематики можна переглянути у розділі Репозитарій на електронному сайті нашої Бібліотеки.

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові!

 

Бібліотека НМУ