Студенти-анестезіологи НМУ на практиці опанували техніки штучної вентиляції легень

09.11.2022

На клінічній базі кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця в КНП «Київська міська клінічна лікарня №17» днями відбулося засідання студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри анестезіології та інтенсивної терапії. Тема засідання студентського наукового гуртка – «Гостра дихальна недостатність».

Напередодні засідання керівник студентського гуртка Сергій Середа прочитав тематичну лекцію, на якій розповів про анатомічні та фізіологічні аспекти респіраторної системи, обговорили покази до штучну вентиляцію легень (ШВЛ), різні техніки проведення ШВЛ, альтернативні методи забезпечення прохідності дихальних шляхів, можливі ускладнення, актуальні питання стосовно захворювань дихальної системи, що найчастіше зустрічаються в практиці лікаря-анестезіолога. Також обговорили питання раціональної антибіотикотерапії та антибіотикорезистентності, що є актуальною проблемою сьогодення. Безпосередньо на офлайн-засіданні відпрацювали практичні навички забезпечення прохідності дихальних шляхів і розглянули протокол ведення пацієнтів з тяжкими дихальними шляхами.

Друга частина роботи гуртка передбачала навчання роботи з респіратором і підбором відповідного режиму ШВЛ для конкретного пацієнта. Після чого студенти відвідали відділення анестезіології та інтенсивної терапії, де ознайомилися з цікавими клінічними кейсами та безпосередньо біля ліжка пацієнта обговорили тактику проведення штучної вентиляції легень. Усі навички були відпрацьовані на сучасних манекенах.

Студенти, а їх було більше 40 осіб, навчилися точно діагностувати гостру дихальну недостатність, визначати покази до ШВЛ, засвоїли всі етапи чек-листу з інтубації й спробували свої сили на практиці. Також опанували навички роботи з апаратами ШВЛ, ознайомилися з різними режимами роботи, їх переваги та недоліки. Спікерами були лікар-анестезіолог, асистент кафедри Сергій Середа та старший лаборант кафедри, лікар-інтерн Степан Черняєв. Модератором зустрічі була староста СНГ Любов Просоленко. Також із керівником СНГ обговорили студентські наукові роботи, що знаходяться на фінальному етапі підготовки та вже незабаром будуть представлені на студентський конференції.

 

СНГ кафедри анестезіології та інтенсивної терапії