В НМУ посилюють роботу Центру симуляційного навчання

04.10.2022

НМУ імені О.О. Богомольця дбає про постійне вдосконалення базових практичних медичних навичок студентів та інтернів. Із цією метою на базі НМУ було створено сучасний Центр симуляційного навчання для здобувачів вищої освіти. Нині при НМУ працює 3 його сектори. 29 вересня під час засідання Вченої ради Університету було прийнято Положення «Про симуляційне навчання та Центр симуляційного навчання в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця», що підсилить роботу та регламентуватиме організацію симуляційного навчання в Університеті як надзвичайно важливого напрямку підготовки майбутніх лікарів.

Відтак, в НМУ функціонують Симуляційний (тренінговий) сектор Інституту післядипломної освіти, сектор симуляційного навчання Стоматологічного медичного центру стомалогічного факультету та сектор ОСП(К)І.

 

 

Симуляційне навчання справедливо вважається однією із найсучасніших технологій набуття клінічних компетентностей, що заснована на реалістичному моделюванні та імітації клінічної ситуації з використанням різноманітного сучасного навчального обладнання. Воно допомагає вирішити проблему якісного оволодіння практичними навичками та відпрацювати злагодженість командної роботи при наданні екстреної домедичної та медичної допомоги.

Серед беззаперечних переваг симуляційного тренінгу слід окремо згадати про зниження рівня стресу студента під час перших самостійних маніпуляцій. Велика кількість повторів для відпрацювань навичок та відпрацювання дій при рідкісних та таких, що загрожують життю, клінічних станах також сприяють оптимізації ефективності навчання майбутніх медиків і розвитку як індивідуальних умінь і навичок, так і командної взаємодії.

Симуляційне навчання має певні особливості та переваги порівняно із іншими видами навчання: наявність штучно створеного імітованого середовища для навчання; можливість використання манекенів або статистів для повноти та реалістичності моделювання об’єкта в певній ситуації; відпрацювання конкретних практичних навичок з використанням сучасної апаратури без завдання шкоди здоров’ю людини; відпрацювання командної роботи в імітованій конкретній ситуації; наявність досвідчених викладачів (інструкторів), які мають значний досвід лікувальної та навчальної роботи; забезпеченість відпрацювання практичних навичок у зручний час без наявності пацієнтів із використанням манекенів.

Симуляційний центр НМУ імені О.О. Богомольця є невід’ємною складовою у забезпеченні якісної підготовки медичних кадрів, адже студенти мають змогу набувати практичних навичок у максимально наближених до реальних умовах. Саме використання під час навчання симуляційного обладнання дає змогу студентові продемонструвати своє вміння самостійно надавати медичну допомогу. Адже однією з головних вмінь майбутнього медика є вміння надавати невідкладну медичну та домедичну допомогу в будь-яких ситуаціях.

 

Пресцентр