ЗУСТРІЧ КЕРІВНИКІВ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ З ДЕЛЕГАЦІЄЮ ФАХІВЦІВ З МЕДИЦИНИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ЗІ США

15.08.2019

14 серпня 2019 року в конференц-залі адміністративного корпусу НМУ імені О.О.Богомольця відбулася зустріч керівників і викладачів НМУ з американськими фахівцями в галузі невідкладної медичної допомоги і медицини надзвичайних ситуацій. Встановити контакт і налагодити взаємно корисну співпрацю зі славетним Університетом забажали  співробітник Федерального агентства з надзвичайних ситуацій в Окленді (штат Каліфорнія, США) Патрік Челлю, науковці факультету гуманітарних ініціатив Гарвардського університету, доктор Тімоті Еріксон і його колега Сонні Пател. З українського боку на зустрічі були присутні перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професор Ю.Л.Кучин, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор О.М.Науменко, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та аспірантури НМУ, професор Р.Л.Скрипник, завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини НМУ, професор А.М.Гринзовський.

Своїм жартом про аномальну київську спеку і задуху, а відтак, ймовірність проведення зустрічі де-небудь в районі Гідропарку, Патрік Челлю надав розмові невимушений характер. Американці подорожують Україною в пошуках безцінних зерен досвіду роботи медиків в екстремальних ситуаціях, якими є військові дії, ліквідація наслідків стихійних лих тощо. Разом з тим їм є чим поділитися з українськими колегами. Зокрема фахівців із дружньої країни турбують темпи впровадження стандартів НАТО в підготовці офіцерів медичних служб ЗСУ, а також проблеми, пов’язані з невідкладною медичною допомогою, допомогою  догоспітальною і госпітальною.

Доктор Тімоті Еріксон пояснив, що предметами вивчення для делегації США є дві основні теми. Це, по-перше, модернізація засобів боротьби з радіологічною, хімічною і біологічною зброєю. По-друге, специфіка медичних технологій в зоні бойових дій. Американці в один голос визнають, що приємно вражені здобутками українців у цій сфері. Невідомо, жартують вони, чи ми маємо навчати, чи нам слід навчатися. Одне не викликає сумніву: їхня місія в Україні не стане одноразовим заходом.

Перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професор Ю.Л.Кучин представив поважним гостям своїх колег, коротко презентував науковий потенціал Університету, виражений у кількості та якості професорсько-викладацьких кадрів, наявності близько ста кафедр в різних лікувальних закладах столиці і за її межами. Юрія Леонідовича доповнив у своєму виступі проректор з науково-педагогічної і лікувальної роботи, професор О.М.Науменко. А риску під словами українців підвела адресована гостям афористична фраза: «Поєднання можливостей і бажання призводить до плідних результатів».

Програму зустрічі, за пропозицією професора НМУ А.М.Гринзовського, було дещо розширено. Американські фахівці побували на очолюваній Анатолієм Михайловичем кафедрі медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини, де ознайомились з навчальними класами і тренажерами. Ці оглядини, між іншим, показали, що роботи ще непочатий край, що конче потрібна модернізація матеріальної бази, впровадження тих стандартів, про які йшлося на початку. І тут, наголосив професор А.М.Гринзовський, українська сторона покладає великі надії на співпрацю з американськими колегами.

 

Прес-центр