ПОГЛЯД НА ЛІКУВАННЯ ДЕПРЕСІЇ ОЧИМА ПИСЬМЕННИКА

07.03.2020

Суспільство є вільним настільки, наскільки воно готове говорити на незручні теми. Саме такою фразою можна окреслити головний посил нової книги письменниці, художниці, громадської активістки Ксенії Фукс «По той бік сонця», презентація якої відбулася в стінах Національного медичного університету за підтримки кафедри україністики 4 березня. Така локація, певна річ, не випадкова, адже тематика роману авторки тісно пов’язана з медициною, а саме – із психічним здоров’ям людини.

Письменниця, яка завітала до України з Німеччини (там вона проживає впродовж останніх 4 років), у розрізі художньої площини розповідає про особистий досвід лікування в психіатричних лікарнях, раз по раз порівнюючи український та німецький підходи. «Депресія, – говорить Ксенія Фукс, – це не іграшка, але водночас і не вирок. Людина з психічними розладами може нормально жити та функціонувати, якщо усвідомлює свої проблеми та вміє з ними боротися». Одначе цього не достатньо – велику місію покладено і на плечі суспільства.

Зустріч-презентація, яку модерував викладач кафедри україністики, письменник Ігор Астапенко, відбулася у форматі активного й конструктивного діалогу, який дав змогу пролити світло на багато важливих питань – як медичних, так і суто людських.

 

Кафедра україністики