Кафедра епідеміології та доказової медицини

Новини

Успішно склали атестацію та отримали сертифікат зі спеціальності “Епідеміологія” слухачі з різних регіонів України, які протягом 5 місяців старанно навчались, незважаючи на всі труднощі.

 

Співробітники кафедри взяли участь у семінарі World Health Organization Ukraine з розширення національних спроможностей і розбудови потенціалу надання послуг медичними професіоналами вздовж лінії фронту, включаючи послуги первинної медико-санітарної допомоги у межах гуманітарного реагування в Україні.

 

Завідувачка кафедри епідеміології та доказової медицини взяла участь у двотижневому стажуванні у Швеції. Стажування відбулося у Школі громадського здоров’я та громадської медицини Університету Гетеборга (Швеція) і включало участь у тренінгу з навчання персоналу закладів вищої освіти з питань розробки освітніх програм підготовки фахівців громадського здоров’я.

 

На кафедрі лікарі-інтерни успішно склали “Крок-3” та пройшли атестацію зі спеціальності “Епідеміологія”.

 

16 травня наша кафедра вже традиційно, попри непростий час війни, долучається до Дня вишиванки, підкреслюючи його важливість для нашого суспільства.

Асистент кафедри епідеміології та доказової медицини  Вікторія Короленко долучилась до заходу «Конференція ІЕС 2024», присвяченому  6-річчю дії програми Інтервенційної епідеміологічної служби (ІЕС), заснованої МОЗ України спільно з  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»  і  Центрами по контролю та профілактиці захворювань США (CDC, США).

 

На кафедрі пройшов цикл тематичного удосконалення “Сучасні аспекти інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я”. Протягом двох тижнів лікарі епідеміологи, завідувачі відділів інфекційного контролю отримували знання з питань інфекційного контролю. Були висвітлені теми: організації та впровадження інфекційного контролю, використання мультимодальної стратегії при впровадженні гігієни рук, страндартні запобіжні заходи, епідеміологічний нагляд за ІПНМД.

 

Студенти Національний медичний університет імені О.О. Богомольця на кафедрі вивчають вибірковий цикл “Клінічна епідеміологія та основи вакцинації”. Дисципліна актуальна та важлива.

 

Співробітники кафедри прийняли участь у Конгресі з питань протидії поширенню антимікробної резистентності в Україні, який відбувся 01 березня 2024 року у м.Львові. “Живе” спілкування з колегами з різних регіонів України не замінить жодна відеоконференція!

 

Асистент кафедри епідеміології та доказової медицини  Вікторія Короленко пройшла навчальний тренінг Програми підготовки інструкторських кадрів (ППІК), організованої у співпраці з Вашингтонським університетом/ Міжнародним центром освіти та підготовки в галузі охорони здоровʼя (I-TECH) у рамках проекту міжнародної технічної допомоги компанією CH2M HILL, Inc. Під час тренінгу, що відбувся у м.Кракові (Польща), разом з колегами з Міністерства охорони здоров’я України, Держпродспоживслужби, Центр громадського здоров’я України та Львівського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, Національного наукового центру «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» Національної академії аграрних наук України, Національного університету «Києво-Могилянська академія» мали можливість ознайомитись з методикою зворотного викладання, а також потренувати й удосконалити практичні навички фасилітації інтерактивної лекції, вивчення випадків, рольової гри та демонстрації.

 

Відбувся вже третій випуск слухачів вторинної спеціалізації «Епідеміологія». Протягом 5 місяців слухачі опановували нову спеціальність. Другу спеціалізацію отримали лікарі різних напрямків: загальної гігієни, педіатри, терапевти, ендокринолог і хірург. Під час навчання слухачі вивчали дисципліни з організації профілактичних і протиепідемічних заходів, з інфекційного контролю в українських закладах охорони здоров’я та імунопрофілактики, проведення епідеміологічного нагляду за пріоритетними інфекційними хворобами, зокрема інфекціями, що пов’язані з наданням медичної допомоги, Covid-19, гепатитом А, грипом. Навчання відбувається у змішаному форматі.

 

23-24 листопада відбувся у нашому Університеті – науково-практична конференція молодих науковців «Annual Young Medical Scientists’ Conference–2023», до якої долучилися й наша кафедра.

 

На кафедрі епідеміології та доказової медицини успішно склали атестацію та отримали сертифікати лікарі зі спеціальності «Епідеміологія». Слухачі з різних регіонів України (Чернігівська, Сумська, Хмельницька, Дніпропетровська) старанно вивчали нові теми і повторювали забутий матеріал.

 

На кафедрі епідеміології та доказової медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка (СНГ), присвячене важливому аспекту інфекційного контролю – гігієні рук. Гуртківці відпрацювали алгоритм гігієнічної обробки рук і зняття медичних рукавичок, що при самостійній роботі допоможе їм знизити ризики інфікування, як себе, так і пацієнтів.

 

У День української писемності та мови, до масштабного мовного флешмобу – Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності активно долучилися співробітники кафедри епідеміології та доказової медицини

 

На кафедрі закінчився цикл тематичного удосконалення “Епідеміологічних нагляд за пріоритетними інфекційними хворобами”. Слухачі вирішували ситуаційні задачі і відповідали на тести, освоїли дистанційну платформу Likar_NMU. Приємно і цікаво було поспілкуватися з практичними епідеміологами та провідними спеціалістами.

 

Асистент кафедри епідеміології та доказової медицини  Вікторія Короленко залучена до викладання у програмі Інтервенційної епідеміологічної служби (ІЕС) , заснованої МОЗ України спільно з  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»  і  Центрами по контролю та профілактиці захворювань США (CDC, США).

 

Двадцять слухачів успішно склали атестацію та отримали сертифікат лікаря-спеціаліста за спеціальністю “Епідеміологія”. Більшість слухачів працюють епідеміологами в закладах охорони здоров’я у відділах інфекційного контролю.

 

На базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, за організації Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя, відбулася наукова конференція «Квітнева наукова сесія 2023». У конференції, що проходила онлайн, взяли участь 102 студенти, які проявили оригінальність і вміння обґрунтовувати власні дослідження та представили доповіді в секціях.

Студентки 3-го курсу Вікторія Мірошник та Анастасія Піщанська під керівництвом доц. Олени Зубленко підготували та прийняли участь у конференції.

 

Напередодні Європейського тижня імунізації 24 – 30 квітня 2023 року.

Завідувач Кафедри епідеміології НМУ імені О.О. Богомольця, професор Ірина Колеснікова відкриває PedSmart презентацією доповіді про епідситуацію з вакцинокерованих інфекцій в Україні.

6 квітня 2023 року відбулася міжнародна науково-практична конференція до Всесвітнього дня здоров’я, що цьогоріч присвячується 75-річчю ВООЗ і проходить під гаслом «Здоров’я для всіх».

Під час пленарного засідання з доповіддю «Епідеміологічна ефективність щеплень проти COVID-19, Україна, 2021-2022» виступив кандидат медичних наук, доцент кафедри епідеміології Геннадій Мохорт. У своїй доповіді він представив результати описового популяційного дослідження ефективності щеплень проти COVID-19 в Україні, яке ґрунтувалося на аналізі часових рядів показників реєстрації, лабораторно підтверджених випадків цієї інфекції, зокрема, кількості госпіталізованих з діагнозом COVID-19 в залежності від щеплювального анамнезу.

У 2022 році кафедра відзначила ювілей – 90 років.