Кафедра фармакогнозії та ботаніки

Виховна робота

Просвітницько-виховні заходи у формуванні майбутнього фармацевта

Формування особистості майбутніх фармацевтів полягає не тільки у набутті теоретичних знань і практичних навичок, а й в знанні історії аптекарської справи, прищепленні поваги до рослин, як предмету вивчення і використання. Особливо важливими такі завдання є на молодших курсах навчання, коли закладаються важливі підвалини у вихованні наступного покоління фармацевтів.

 

Студенти 12803 групи під керівництвом доц. Махині Л. М. на екскурсії у Національному науково-природничому музеї НАН України (ботанічна експозиція)

 

На кафедрі фармакогнозії та ботаніки приділяють особливу увагу цим питанням уже на ІІ курсі. В рамках навчальної практики з фармацевтичної ботаніки студенти мали можливість відвідати Національний науково-природничий музей НАН України (ННПМ), що є одиним з найбільших науково-природничих музеїв світу і найбільший природничий музей України. Не аби який інтерес у фармацевтів викликала ботанічна експозиція музею, де вони дізналися не тільки про історію її створення, а й ознайомилися з методом об’ємної сушки рослин та їх відповідного експонування (в натурному вигляді) в усіх вітринах, біогрупах, діорамах. Такий метод представлення фітоекспонатів у натурному вигляді допомагає відвідувачам мати повне, неспотворене гербарною сушкою, уявлення про рослину і місце її зростання. Екскурсію ботанічною колекцією проводила науковий співробітник музею к. біол. н. Каліста Марія Сергіївна.

Науковий співробітник ННПМ к. біол. н. Каліста Марія Сергіївна проводить екскурсію ботанічною експозицією для студентів ІІ курсу 12803 групи

 

Майбутні фармацевти були вражені і живими фітоекспонатами експозиції, що представляють світову флору, зокрема рослинами-хижаками, що все частіше стають гостями наших підвіконь і пристосовуються до життя в не типових умовах.

Каліста М.С. демонструє студентам ІІ курсу 12803 групи непентес (Nepenthes ventricosa L.)та сарраценію (Sarracenia purpurea L.)

 

Крім ботанічної експозиції студенти мали змогу відвідати в музеї зоологічну, палеонтологічну і геологічну експозиції.

Студенти ІІ курсу 12803 групи захоплюються експонатами зоологічної експозиції.

 

Важливим місцем сили і натхнення будь-якого фармацевта є безперечно «Аптека-Музей», що розташована в історичному серці столиці – на Подолі. Відкрита вона була у 1728 році і профункціонувала як аптека 111 років.

Студенти ІІ курсу 12802 групи разом з викладачем к.біол.н Двірною Т.С. відвідують «Аптеку-Музей»

 

У 1988 році, після реставрації, на місці діючої аптеки відкрився музей. Колекція музею становить понад 50,000 експонатів, серед яких — аптечний посуд, меблі, знаряддя для виготовлення ліків, аптечна упаковка, фармакопеї XIX та ХХ століть, польські, українські, німецькі та інші матеріали з аптечної справи. Експозиція музею відтворює аптеку XVIII—XIX століть. Має 12 залів, зокрема, такі як кабінет аптекаря, хата знахарки, лабораторія алхіміка та інші (https://museum-portal.com/ua/novini)

Студенти ІІ курсу 12802 групи разом з викладачем к.біол.н Двірною Т.С. знайомляться з експозиціями «Аптеки-Музею»

 

Майбутні фармацевти з цікавістю поринули в таємничий світ аптекарської справи, побачили як відбувалося формування самої аптеки, почули цікаві історії про ліки та фармацевтів минулих років.

Керівник Аптеки-Музею Задорожний Віктор Іванович проводить екскурсію залами музею для студентів ІІ курсу 12802 групи

 

Відвідини «Аптеки-Музею» остаточно утвердили в серцях майбутніх фармацевтів правильний вибір професії і бажання бути дотичними до створення історії сучасної фармації.

 

 

 

 

Навчальна практика на кафедрі фармакогнозії та ботаніки

Травень на кафедрі фармакогнозії та ботаніки завершився навчальною практикою з фармакогнозії для студентів ІІІ курсу та фармацевтичної ботаніки для студентів ІІ курсу.

Навчальна практика передбачає закріплення теоретичних знань з опису та визначення лікарських рослин та лікарської рослинної сировини отриманих в курсі дисциплін фармакогнозія та фармацевтична ботаніка, шляхом напрацювання практичних навичок з верифікації лікарських рослин та сировини з них.

Студенти групи 11803 під керівництвом доцентів кафедри фармакогнозії та ботаніки Чолак І.С. та Підченка В.Т. навчають студентів навикам ідентифікації сировини.

В ході навчальної практики студенти не тільки відпрацьовували свої навики в аудиторії, а з змогли долучитися до знайомства з колекцією лікарських рослин інтродукованих в Національному ботанічному саду імені М.М.Гришка НАН України

Крім того, майбутні фармацевти прослухали історію про створення саду, формування колекцій, відділів, лабораторій. Наявність унікальних колекцій рослин з різних ботаніко-географічних регіонів світу, що зібрані в ботанічному саду, є надійною базою для створення нових культур та гібридів і подальшого розвитку селекційних досліджень.

Співробітник лабораторії медичної ботаніки к.біол.н. Паламарчук Олена Павлівна проводить екскурсію студентам ІІІ курсу 11801 групи.

Така потужна наукова база та багате видове та сортове різноманіття сприяє збереженню та вивченню рідкісних і зникаючих видів місцевої та світової флори, а також допомагає формувати у молодого покоління науковців, і фармацевтів зокрема, дбайливе ставлення до національного природного надбання, формує естетичний смак та пробуджує цікавість до нових наукових досліджень.

Проф. Карпюк У. В. зі студентами 11802 групи  на екскурсії в Національному ботанічному саду імені М.М.Гришка НАН України.

Фармацевтам ІІ курсу випала можливість відвідати Ботанічний сад ім. акад. О.В. Фоміна де їх ознайоми з рослинами закритого і відкритого ґрунту, звернули увагу на особливості температурного, світлового та гідрорежиму у вирощуванні тропічних, субтропічних та сукулентних рослин.

Гордість саду – колекція кактусів та сукулентів. Їх в ботсаду більше 2,5 тис. видів – при тому, що в природі відомо близько трьох тисяч. Кактуси з Києва замовляли навіть ботсади Мексики – батьківщини цих рослин. Особливо повно в колекції представлена родина кактусових, об’єм якої сягає понад 1500 таксонів, тобто майже половини всіх відомих видів кактусів на Землі.

Начальник відділу еколого-освітньої роботи, к.біол.н., с.н.с. Нікітіна Віра Володимирівна проводить екскурсію в оранжереї сукулентних рослин для студентів ІІ курсу 12801 групи

Великий інтерес у студентів-провізорів викликали лікарські та пряно-ароматичні рослини відкритого ґрунт. Колекція формувалася за навчально-просвітницьким принципом з метою вивчення їх генетичного різноманіття для спеціалістів фармацевтичних, педагогічних та сільськогосподарських вузів, і використання їх в демонстраційних цілях з метою популяризації лікарських рослин.

Завідувач відділу озеленення і ландшафтної архітектури к.біол.н., с.н.с. Меньшова Валентина Олександрівна проводить екскурсію на ділянках лікарських та пряно-ароматичних культур для студентів ІІ курсу 12801 групи

Проф. Мінарченко В. М. зі студентами 12801 групи на екскурсії в Ботанічному саду ім. акад. О.В. Фоміна

Підсумовуючи, можна зазначити, що практика у студентів ІІ та ІІІ курсів була не тільки навчальною, пізнавальною, а й становила прикладний інтерес у формуванні особистості майбутнього фармацевта.

 

 

 

Кафедра систематично проводить заходи із заохочення студентів до професійного росту та залучає до науково-дослідницької роботи.
У квітні 2017 року на кафедрі фармакогнозії і ботаніки фармацевтичного факультету відбулася наукова студентська конференція в рамках «Студентської наукової сесії – квітень 2017».
До участі були залучені студенти 2-5 курсів фармацевтичного факультету. Головною тематикою доповідей було висвітлення діагностичних особливостей лікарських рослин, їх різноманіття, поширення, фармакогностичного дослідження; використання в Україні та інших країнах світу.
З лютого 2020 на постійній основі на кафедрі щорічно проводиться Міжнародна науково-практична конференція «PLANTA+. НАУКА, ПРАКТИКА ТА ОСВІТА» куди постійно залучається талановита молодь. Для студентів участь у конференції це старт їх наукової кар’єри, знайомство з актуальними світовими дослідженнями в галузі фармакогнозії, ботаніки, ресусознавства, хімії, фармакології та ін.