ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

09.07.2014
Будучи свідомими майбутнього України та Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, звертаємося до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем`єр-міністра України, персонально до кожного Народного депутата України, до гідності, громадянської свідомості та професійної відповідальності суддів, прокурорів, працівників Міністерства внутрішніх справ України.

Відомий в Україні та світі своїми "особливими" вироками Печерський районний суд міста Києва 04 липня 2014 року виніс ще одне безпрецедентне рішення у справі № 757/23412/13-ц за позовом колишнього ректора Університету В.Ф. Москаленка до Міністерства  охорони здоров`я України та Національного медичного університету імені О.О. Богомольця про визнання наказу про його звільнення неправомірним, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку і моральної шкоди.

Рішення, негайне виконання якого допустив суд, викликало колосальне збурення не тільки чотирнадцятитисячного колективу Університету, але й всієї медичної спільноти України.

Зважаючи на те, що прийом документів на перший курс ВНЗ України цього року скорочено на десять днів, винесення судом даного рішення ставить під загрозу вступну кампанію.
 
Своїм рішенням суд проігнорував волевиявлення трудового колективу та студентів, які в квітні проголосували на зборах Конференції трудового колективу за недовіру та відкликання В.Ф. Москаленка, а в червні обрали новим ректором К.М. Амосову.

Суд також не взяв до уваги позицію громади студентів НМУ імені О.О. Богомольця.

Всій нашій країні відомий той факт, що в лютому цього року понад чотири тисячі студентів Університету рушили до Міністерства охорони здоров’я України з категоричною вимогою про звільнення В. Ф.Москаленка з посади ректора.

Ми вважаємо, що в даному випадку було знехтуване не лише українське законодавство, але й колегіальна позиція трудового колективу.

Феміда зобов’язана передбачати можливі негативні наслідки своїх рішень, які можуть викликати потужний суспільний резонанс. 

На жаль, винесення цього рішення, яке не містить навіть обгрунтування, а лише вступну і результативну частини, в самому центрі столиці України знову створило революційну ситуацію, яка є абсолютно недоречною в такий складний для нашої держави час.
 
Враховуючи вищезазначене, громада Національного медичного університету імені О.О. Богомольця звертається з проханням до органів державної влади негайно втрутитися у ситуацію та не допустити нового соціального вибуху внаслідок винесення Печерським районним судом міста Києва вищезгаданого рішення.

Сподіваємося, що найближчим часом Апеляційний суд міста Києва скасує це рішення і відновить справедливість, на яку розраховує вся академічна спільнота України.
 
Ректор
Національного медичного університету
імені О.О. Богомольця,
член-кореспондент НАМН України,
Заслужений діяч науки і техніки України,
Лауреат Державної премії України,
професор                                                                    
К.М. Амосова   
 
Голова профспілкового комітету
НМУ імені О.О. Богомольця,
Заслужений лікар України                                    
М.М. Лук’янець  
 
Голова
Товариства молодих вчених та спеціалістів                                               
НМУ імені О.О. Богомольця                                  
В.В. Мороз
 
Голова
Студентського наукового товариства
імені О.А. Киселя
НМУ імені О.О. Богомольця                                  
С.І. Устінов
 
В.о. голови
Студентського парламенту
НМУ імені О.О. Богомольця                                  
П.А. Згурський
 
Голова
Первинної профспілкової організації студентів
НМУ імені О.О. Богомольця                                  
В.М. Пилипко
 
Голова
Комітету самоврядування іноземних студентів
НМУ імені О.О. Богомольця                                 
Ф. Алієв