06.05.2012
ДО ЮВІЛЕЮ ПРОФЕСОРА БОРИСА МИХАЙЛОВИЧА ВЕНЦКІВСЬКОГО
6 травня 2012 року виповнилось 70 років від дня народження завідувача кафедри акушерства та гінекології №1 НМУ, члена-кореспондента АМН України, Заслуженого діяча науки і техніки України, доктора медичних наук, професора Бориса Михайловича Венцківського.
 Він народився у 1942 році в родині професора Михайла Каспаровича Венцківського,  лікаря акушер-гінеколога, що в подальшому й вплинуло на вибір майбутньої професії. Мати – вчитель російської мови. Дитинство пройшло в умовах повоєнного лихоліття. Після закінчення школи вступає до Київського медичного інституту, який успішно закінчує у 1965 році.
По закінченню Альма матер його направили на роботу в селище Коцюбинське Святошинського району Київської області, де працював 2 роки, ще кілька років довелось працювати судовим медиком на Калінінградській базі Тралового флоту.
Зі вступу до клінічної ординатури почався новий період в житті Бориса Михайловича. З 1970 року його життя пов’язане з Національним медичним університетом імені О. О. Богомольця. З 1972 р. по 1978 р. він працює на посаді асистента кафедри акушерства  та гінекології №1, з 1979 р. по 1985 р. – доцент, з 1986 року – професор, а з 1990 року – завідувач кафедри. Багато сил і вмінь професор Б. М. Венцківський докладає для удосконалення навчального процесу, проводить значну консультативну роботу.
Протягом 18 років професор Б. М. Венцківський був головним акушер-гінекологом Міністерства здоров’я   УРСР. З 1996 року – Президент асоціації акушерів-гінекологів України, з 2003 року член-кореспондент АМН України, заслужений діяч науки і техніки України. Має високу нагороду – Орден Ярослава Мудрого V ступеня.
  З великою повагою і вдячністю Борис Михайлович згадує своїх учителів: Миколу Сергійовича Бакшеєва та Галину Костянтинівну Степанківську, які свого часу відкрили йому шлях до знань, ділились досвідом та допомагали розвивати професійну майстерність.                         
Професор Б.М. Венцківський – автор понад 300 наукових праць, присвячених питанням охорони здоров’я матері й дитини, у тому числі 15 монографій, 3 підручників, 16 авторських свідоцтв. Підготував 9 докторів і 22 кандидати медичних наук. Постійно бере участь у міжнародних конгресах, конференціях і симпозіумах.
Бажаємо Вам, дорогий ювіляре, міцного здоров’я, довголіття, родинного тепла і добробуту, нових визначних успіхів у науковій та педагогічній роботі.
 
Колектив кафедри акушерства
та гінекології №1.