23.05.2012
Media Art Lab Kyiv у співпраці з Front Pictures/ ATMASFERA 360 за підтримки Головного управління культури КМДА представляє мультимедійний проект Оксани Чепелик «КОЛАЙДЕР»



 
Відкриття 24 травня о17:00
24-27 травня, 17:0022:00
 
Місце: Київський Планетарій, АТМАСФЕРА 360"- новий мультимедійний культурно-освітній центр, Київ, вул. Велика Васильківська 57/3 (біля стадіону НСК Олімпійський)
 
Проект "КОЛАЙДЕР"http://architecture.testpattern.com.au/ працює з такими поняттями як час, простір, наука, урбанізм та історія. Цей довготривалий проект розпочався в США, в Далласі (на місці вбивства Джона Кенеді). Проект стосується подій, які відбувалися в різних урбаністичних ландшафтах і вплинули на подальший історичний розвиток. Він досліджує канонічні місця США, Росії та України ХХ-ХХІ століть. Таким чином, вибудовується вісь, що підключає Україну до світового контексту.
 
Колайдер (англ.collide — стикатися) — прискорювач на зустрічних пучках елементарних часток, призначений для вивчення продуктів їх зіткнень. Вважається, що таким шляхом можна отримати так звані «дивні частки» та антиречовину. Великий Адронний Колайдер (який, на думку ЗМІ, може викликати небезпеку Апокаліпсису), був запущений торік. Він може стати першою машиною, здатною породити елементарні частки, що, можливо, існували лише під час Великого вибуху. Для фахівців це ніби можливість мандрувати назад в часі. Разом із знанням приходить відповідальність. Час — одне з основних понять фізики і філософії, умовна порівняльна міра руху матерії, а також одна з координат «часо-простору».
 
Проект являє собою арт колайдер, в якому часо-простір відображається як відеопроекція, що складається із 24 відеофрагментів, котрі обертаються з прискоренням, активуючи механізм аудіовізуальних стрибків, де певні фрагменти поступово заміщаються архівним відео. Це критичне мистецтво, що є свідоцтвом сьогоднішньої соціальної дійсності та її травм, як свідчення, або запис якогось тілесного відчуття сучасності, залишений для майбутнього.
 
Проект «Колайдер», працюючи з подіями, які сформували наш сьогоднішній світ, піднімає питання: чи люди є елементарними частками в системі прискорювачів глобальних сил, або ж енергія взаємодії здатна породити нові значення, нові форми мислення і нові шляхи існування в світі, наполягаючи
на тому, що ‘інший світ можливий’?
 
Оксана Чепелик (стипендіат Fulbright Scholar Program 2003/04, 2010/11)
 
Куратори проекту: Наталя Манжалій, Людмила Моцюк, Media Art Lab Kyiv Додаткова інформація: за тел. 097 5623261, 044 3320111
 
Головні партнери проекту:
За підтримки студії Front Pictures проект "Колайдер" вперше в Києві буде представлено в ATMASFERA 360" — новому культурно-освітньому центрі в Київському планетарії з єдиним сферичним кінотеатром в столиці. Оновлений планетарій нагадує знімальний майданчик фантастичного фільму і є одним з найбільш незвичайних місць відпочинку в Києві. Атма в перекладі з санскриту означає «душа», або «вище Я», тому AtmaSfera — це "місце для душі", "твоє місце у всесвіті". А "360" втілює у назві купол планетарію, який має 23 метра у діаметрі і є одним з найбільших в Європі. Тепер цей величезний купол перетворився на екран сферичного кінотеатру, в якому більше немає меж для зображення, а глядач є частиною віртуального всесвіту. Сферичне кіно (Fulldome) — це революційний жанр кіноіндустрії, в якому бачать майбутнє кінематографа такі люди, як Джеймс Кемерон, Стівен Спілберг і інші прогресивні кінопродюсери. Сайт центру: www.atmasfera.com.ua
 
Після київської презентації проект "Колайдер" демонструватиметься в Московському музеї сучасного мистецтва