25.01.2012
МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ “СУЧАСНА СТОМАТОЛОГІЯ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВА ХІРУРГІЯ”
ПРИСВЯЧЕНА ВИДАТНИМ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВИМ ХІРУРГАМ
І СПІВРОБІТНИКАМ КАФЕДРИ, ЩО ПРИЙМАЛИ УЧАСТЬ У
ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ 1941-1945 РР.
(25 січня 2012 р., Україна, Київ)
Маланчук В.О., Неспрядько В.П., Рибачук А.В.
 
Вже стало доброю традицією проведення у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця щорічних зимових міжнародних науково-практичних конференцій «Сучасна стоматологія та щелепно-лицева хірургія», що присвячені пам’яті корифеїв в галузі хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, видатним професорам, вченим-стоматологам, нашим вчителям, які зробили вагомий внесок у розвиток спеціальності. Так, були проведені конференції, присвячені пам’яті проф. С.Н. Вайсблата (2008), проф. Г.І. Семенченка (2009), проф. В.С. Коваленко (2011). Цьогорічна, вже четверта конференція, яка відбулась 25 січня 2012 року в аудиторії стоматологічного медичного центру НМУ імені О.О. Богомольця, була присвячена видатним щелепно-лицевим хірургам і співробітникам кафедри, що приймали участь у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Ця подія зібрала біля сотні учасників, серед яких були завідувачі профільних кафедр, відомі вчені, клініцисти, ветерани війни, студенти та гості. Організаторами форуму виступила кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії та Українська асоціація черепно-щелепно-лицевих хірургів (УАЧЩЛХ) за підтримки ректорату та деканату стоматологічного факультету НМУ імені О.О. Богомольця.
Конференцію відкрив голова оргкомітету, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, президент УАЧЩЛХ, член-кореспондент НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки, професор Маланчук Владислав Олександрович, який визначив головну тему даного заходу – показати майбутнім поколінням лікарів, молодим фахівцям, співробітникам та студентам, видатні постаті, які стали зразком відданого служіння людям, науці та своїй країні, чий високий професіоналізм і відповідальність за свою справу, працездатність, життєва мудрість, вірність ідеалам, постійна допомога всім, хто її потребував, залишились на довгі років в серцях тих, хто їх знав і отримав від них допомогу, кому вони змінили життя на краще, а кому це життя врятували.
З вітальним словом виступив декан стоматологічного факультету завідувач кафедри ортопедичної стоматології, професор Неспрядько Валерій Петрович, який привітав організаторів, учасників, гостей конференції та студентів із цією важливою подію і побажав усім учасникам доброго здоров’я та творчої наснаги в ім’я подальшого розвитку медицини, нашого університету та стоматологічного факультету.
Теплі слова привітання також прозвучали від завідуючої кафедри латинської мови та основ медичної термінології Кісельової Олени Григорівни, яка повністю підтримала ініціативу організаторів форуму та побажала всім учасникам конференції життєвих гараздів, творчого натхнення та плідної праці на благо розвитку сучасної стоматології та щелепно-лицевої хірургії.
Багато видатних фахівців-стоматологів, професорів і доцентів працювали за післявоєнний період часу на кафедрі, однак, не усім із них довелося пройти тяжкі часи війни. Саме під час цих складних часів багато майбутніх викладачів і лікарів-стоматологів зробили неоціненний внесок в перемогу радянського народу над фашизмом у якості пілотів літака-штурмовика, піхотинця, танкіста, розвідника, лікаря-хірурга медсанбату, захисника своєї країни. Після війни фронтовики стали визначними постатями нашої спеціальності, які досягли вагомих результатів у педагогічній, науковій, лікувальній, виховній роботі. Було зазначено, що саме ці люди стали взірцем для наступних поколінь не тільки медиків, але й для народу України і всього колишнього СРСР.
Після церемонії відкриття розпочалось перше пленарне засідання, на якому були представлені доповіді студентів-гуртківців кафедри про співробітників, які приймали участь в ВВВ 1941-1945 рр. та прозвучали слова вітання нашим вчителям з нагоди дня народження. Так, виповнилось 98 років Назаренко Л.В. (21.01.2012), яка була хірургом в Медсанбаті та щелепно-лицевим хірургом шпиталів, 90 років Короленко О.М. (12.09.2011), який здійснив 102 бойових вильоти стрілком-радистом штурмовика «ІЛ-2», 7 разів був поранений та двічі стрибав з парашутом із збитого літака, і 88 років Коваль Н.С. (29.12.2011), яка була операційною медсестрою в МСБ та понад 60 разів давала свою кров пораненим під час операції, чим і врятувала їхні життя. Вона була  присутня на конференції та особисто розповіла присутнім про ті важкі воєнні часи, що їй прийшлось пережити військовою медичною сестрою.
На другому пленарному засіданні, де головували завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Вінницького НМУ імені М.І. Пирогова проф. Шувалов С.М., завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з основами стоматології ВДНЗУ «УМСА» проф. Авєтіков Д.С. та завідувач кафедри хірургічної стоматології Тернопільського державного медичного університету iменi I.Я. Горбачевського проф. Нагірний Я.П., були заслухані наукові доповіді провідних фахівців спеціальності та розглянуті актуальні питання сучасної стоматології та щелепно-лицевої хірургії.
 Потім професор Маланчук В.О. презентував присутнім матеріали конференції, в яких у 6 основних розділах представлено більше 100 історичних, наукових та загальної тематики робіт. Окремим розділом висвітлена поезія військового часу та символіка Великої перемоги.
Завершилась конференція нарадою завідувачів профільних кафедр ВМНЗ МОН та МОЗ України та дружнім спілкуванням в привітній атмосфері.
За результатами роботи була прийнята резолюція, в якій знайшли відображення пропозиції учасників, спрямовані на вирішення спільних проблем, а також на сприяння подальшому розвитку спеціальності.
На одноголосну думку учасників конференції, заходи такого типу сприяють патріотичному вихованню молодих фахівців, наступність важливих традицій вшанування вчителів та вивчення історії країни, університету, факультету.