01.03.2011

ЮВІЛЕЙНІ РЕКОРДИ ГИРЬОВИКІВ

У лютому відбулися два ювілейні чемпіонати з гирьового спорту, яким виповнилося 35 років.
У лютому 1976 року, у Київському медичному інституті (саме так тоді називався Національний медичний університет імені О.О. Богомольця) були започатковані змагання з гирьового спорту, які з того часу проводяться щорічно. 11 лютого 2011 року у 35-у відкритому чемпіонаті НМУ, традиційно присвяченому Дню захисника Вітчизни, взяли участь 112 спортсменів – студентів і випускників медичного університету, гостей з інших вищих навчальних закладів м. Києва. Учасники змагань були розподілені на дві групи: група «А» об'єднала спортсменів, які цілеспрямовано займаються гирьовим спортом і група «Б», так звані «чайники», які використовують вправи з гирями для загального фізичного розвитку. Рекордна кількість учасників була не єдиним досягненням змагань, які закінчилися майже опівночі. Срібний призер чемпіонату світу з гирьового спорту 2010 року, студент 4 курсу стоматологічного ф-ту, член атлетичного клубу НМУ «Тонус» Норузіан Реза продемонстрував високу фізичну підготовку і технічну майстерність та показав рекордний результат у поштовху довгим циклом двох гир вагою 24 кг кожна – 78 підйомів, а , знову ж таки, срібний призер чемпіонату світу з гирьового спорту 2010 року, Ткачук Микола, студент Національного університету фізичного виховання і спорту України, у ваговій категорії до 90 кг – 80 підйомів. У групі спортсменів, крім названих вище, переможцями у своїх вагових категоріях з результатами, що перевищують 1-й спортивний розряд, стали Добринська Ірина – 4 медичний ф-т, 4 курс, Борисова Ольга – НаУКМА, Нескоромюк Ольга – 1 медичний ф-т, 2 курс, Мелець Іван – ФПЛЗСУ, 2 курс, Шибаєв Євген – 2 медичний ф-т, 5 курс та лікар-інтерн Дем'яненко Антон. Серед «чайників» у хлопців перемогу здобули Штикало Святослав і Коберник Михайло – обидва – стомат. ф-т, 2 курс, 6 гр.,у дівчат – Кравчук Тамара – стомат. ф-т, 2 курс, 6 гр. і Щербакова Каріна – 4 медичний ф-т, 2 курс, 7 гр. Слід відзначити також виступ студента 2 медичного ф-ту, 2 курсу, громадянина Ірану Тангестані Ашкана, який наполегливо оволодіває технікою піднімання гир і посів 2 місце. Серед студентських груп, які проявили високу активність у змаганнях слід відзначити 6 групу стоматологічного ф-ту, 2 курс, 4 групу МПС ф-т, 2 курс, 12 гр. 4 мед.ф-т, 2 курс. Змагання дозволили виявити сильніших спортсменів для участі в чемпіонаті м. Києва з гирьового спорту серед вищих навчальних закладів, який відбувся 25 лютого в спортивному комплексі медуніверситету за активної підтримки завідувача кафедрою фізичного виховання і здоров'я, доцента Гусєва Т.П. і старшого викладача кафедри Задорожного М.С..
Перші змагання з гирьового спорту серед вищих навчальних закладів були проведені у травні 1976 року за ініціативою медичного і автодорожного інститутів. Ювілейний чемпіонат зібрав 63 учасники з дев'яти столичних «вишів». У запеклій боротьбі перше місце вибороли медики. За ними команда та спортсмени-аграрії Київського університету імені Тараса Шевченка. В особистому заліку із числа медиків чемпіонами стали Нескоромюк Ольга, яка щільно наблизилась до результату кандидата у майстри спорту, Норузіан Реза, Мелець Іван та Дем'яненко Антон. У процесі змагань були установлені рекорди, які достойні світових форумів. Норузіан Реза у ваг. категорії до 70 кг у поштовху довгим циклом підняв дві 24-кілограмові гирі 81 раз, а Микола Ткачук у ваг. категорії до 90 кг зафіксував 102 підйоми, Гром Тетяна, студентка Національного транспортного університету у ваговій категорії де 70 кг у ривку виконала 194 підйоми 16-кілограмової гирі.
Проведені змагання дали можливість визначити сильніших спортсменів для участі в чемпіонаті України серед студентів, який відбудеться 18-20 березня у м. Житомирі і першому в історії чемпіонаті світу з гирьового спорту серед студентів, що відбудеться у м. Казань, Росія, 21-24 квітня.