01.12.2009
1 грудня – Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД та підтримки людей,
що живуть з ВІЛ
Планета Земля на початку третього тисячоліття це не лише неймовірний технічний прогрес, культурний та соціальний розвиток. Нажаль у цьому прекрасному світі, як і три тисячі років тому існують байдужість, заздрість, ворожість, зневага. Як наслідок, людство стикається із все новими і новими випробуванням, серед яких перше місце посідають смертельні недуги.
50 мільйонів інфікованих, 20 мільйонів померлих, 6 мільйонів нових випадків інфекції за рік, – ці цифри, які характеризують поширення Вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) у світі за останні 30 років, дають підставу стверджувати, що епідемія цієї інфекції стрімко набирає обертів. В Україні інфікованими є понад 1,5% населення, а за найнесприятливішими прогнозами перебігу епідемії до кінця 2020 року кожен другий дорослий громадянин України може бути інфікований ВІЛ. Не дивлячись на значний прогрес у лікуванні хворих на СНІД та наданні медичної допомоги ВІЛ інфікованим, медики досі не змогли здобути повної перемоги над цією хворобою. Саме тому єдиним напевно дієвим способом подолання епідемії у світі та в нашій державі є профілактика, уникнення ризикованої поведінки та освіченість населення у питаннях пов’язаних з ВІЛ.
Студентами Національного медичного університету імені О.О. Богомольця до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІД та підтримки людей, що живуть з ВІЛ було проведено низку заходів серед студентської молоді НМУ, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного авіаційного університету та Київського Університету ринкових відносин. Серед студентів було розповсюджено понад 5 тисяч інформаційних матеріалів з відомостями про профілактику, перебіг, шляхи передачі ВІЛ. Також було проведено курс лекцій “Зупинемо СНІД разом”, де неодноразово наголошувалося про толерантне ставлення до ВІЛ інфікованих. Крім того студенти-медики відвідали 12 загальноосвітніх шкіл м. Києва, де були проведені тренінги по темі ВІЛ/СНІДу серед учнів 9-11-х класів.
Маємо надію, що дана акція стала приводом для багатьох молодих людей замислитися про своє життя та життя оточуючих.  Напевно найбільш дієвим у здоланні глобальних проблем людства є подолання незгод кожної окремої людини. Не будьте байдужими до горя та негараздів тих, хто знаходиться поруч! Хочеться вірити, що майбутні покоління зможуть жити у зовсім іншому світі: без хвороб, війн і катастроф. Тому намагаймося уже сьогодні змінювати цей світ на краще, адже все залежить лише від нас!