19.12.2009
Ваша величносте Книго!
 
Книги – морська глибина:
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить, 
Дивнії перли виносить.
Іван Франко
Студентство – люд веселий і товариський, вони солідарні незалежно від вишу, в якому навчаються, вони веселі та сповнені креативної енергії. Проте стосується усе це переважно дозвілля – молодіжних тусівок, дискотек, компаній, де можуть зустрітися студенти різних навчальних закладів. Фраза, що усіх студентів єднає книга, звучить у цьому контексті, м’яко кажучи, несподівано, адже асоціюється не з відпочинком, а з тяжкими трудовими студентськими буднями, а ще страшніше – з безсонними ночами перед сесією.
Проте, як виявилося, любов і повага до книги здатна творити дива і народжувати свято, а ще – будити у серцях молодого покоління українців патріотичні почуття та повагу до власної культури. Саме такі переконання мали студенти трьох вищих навчальних закладів Києва, коли старанно готувалися до урочистостей з нагоди Дня української писемності та мови, що бере свій початок від 1997 року. Це свято відзначається щорічно 9 листопада у день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, аби привернути увагу до історії української книги та до сучасних її проблем.
Святкування було зорганізоване на базі Національного авіаційного університету зусиллями господарів – студентів НАУ та гостей – студентів Національного медичного університету імені О.О.Богомольця й Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. «Мова – явище космічне» – під таким гаслом пройшов цей захід 17 грудня в читальному залі українознавства НТБ НАУ, зібравши студентську аудиторію трьох навчальних закладів. Планувалося провести його в числі, тобто 9 листопада, та на заваді стала епідемія грипу і вимушені канікули на період карантину.
Ініціаторами та організаторами заходу стали викладачі кафедри українознавства Інституту повітряного і космічного права та масових комунікацій НАУ Т.О.Шевель та Т.В.Наумова, а також старший викладач кафедри україністики НМУ Н.О.Шевель. Актив склали студенти І курсу 1, 2 та 4 медичного факультету нашого НМУ, студенти 108 та 207 групи Інституту повітряного і космічного права та масових комунікацій спеціальності «документознавство та інформаційна діяльність», були долучені також студенти Інституту інформаційно-діагностичних систем авіаційного університету, а також Інституту української філології НПУ імені М.П.Драгоманова.
Театралізоване дійство залучило глядацьку аудиторію до дивовижної подорожі у часі, знайомлячи із зародженням та основними етапами розвитку писемності. Ведучими свята стали: студент НМУ Михайло Гринько (І курс, 1 медичний факультет, 29 група) та студентка НАУ Юлія Гуменюк (ІІ курс, 207 група). Вони разом із Гостем (студентка-першокурсниця факультету української філології 108 групи НПУ Оксана Бабич) за сценарієм відвідують первісне суспільство, Стародавній Схід, Стародавню Грецію та Рим, акцентуючи на головних етапах формування писемності: від предметного письма та піктографії до рідної кирилиці та глаголиці. На допомогу з докладною інформацією приходить Енциклопедія (студентка І курсу 7 гр. 1 мед. ф-ту Надія Кирдан). Репрезентантами доби виступають Вождь (Дмитро Цвір – НМУ, І курс, 1 мед. ф-т, 7 гр.), Єгиптянин, Шумер, Грек, Слов'янин, Кирило та Мефодій – студенти першокурсники НМУ Анатолій Шипілов (1 мед. ф-т, 6 гр.) і Михайло Магей (4 мед. ф-т, 14 гр.) та студенти авіаційного університету Роман Правдивець і Артем Бровенко. Переконливі докази важливості слова та книги у професійній діяльності доводять Медик – Маріанна Гончар (НМУ, І курс, 2 мед. ф-т, 13 гр.) та Авіатор – Ганна Клячковська (НАУ, 207 гр.).
Цікава та пізнавальна інформація чергувалася з майстерним декламуванням поезії, зі співом і танцями. У виконанні студентки І курсу НМУ Савченко Ніни прозвучала українська народна пісня «Ой у вишневому садочку». Студентки НАУ Марина Масалова та Марина Нейчева продекламували поезію П. Филиповича, а поезії М. Вороного та М. Вінграновського аудиторія почула у виконанні студенток нашого університету Вікторії Коваленко (стомат. ф-т, 3 група), Катерини Шумської та Ксенії Стадниченко (І курс, 4 мед. ф-т, 13 гр.). Господарі зворушили присутніх виконанням ліричних пісень «Дивлюсь я на небо…» та «Їхав козак за Дунай».
         На доказ тези «людина кожна – /Якоюсь мірою – поет» було наведено ряд імен медиків та авіаторів, які були також письменниками. Згадано у цьому контексті письменників- медиків Бертольда Брехта, Івана Липу, Остапа Вишню, письменника-авіатора Антуана де Сент-Екзюпері, відзначено любов до польотів у Олександра Купріна. Вразила аудиторію також розповідь про Януша Корчака – письменника, лікаря, вченого та вихователя водночас.
      Тож святковий вечір «Мова – явище космічне» нагадав усім присутнім, що винайдення письма є, без перебільшення, другим за важливістю, після мови, винаходом людства. Адже людина отримала можливість передавати свій досвід прийдешнім поколінням. Слово лікує, тому лікар неодмінно мусить досконало і віртуозно володіти мовою, аби рятувати людське життя. Активною участю, творчою, акторською майстерністю, ініціативою в організації та проведенні свята студенти трьох різних вузів переконливо довели, що насправді і лікарів, і авіаторів, і педагогів єднає Слово! Адже легендарному Гіппократу належить вислів «Життя коротке, а мистецтво – вічне»!