11.02.2009
11 лютого 2009 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся семінар Міністерства охорони здоров’я України  для медичних працівників "Мозаїка милосердя і терапевтичний союз", на якому з трьома лекціями виступив отець доктор Арнальдо Панґрацці, професор Папського Міжнародного Богословського Інституту душпастирства у сфері охорони здоров’я, Рим (Італія).
Заступник директора Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України, професор О.П. Волосовець привітав всіх присутніх та представив учасникам семінару отця доктора Арнальдо Панґрацці як знаного професора богослів’я, що останні три десятиліття є учасником численних міжнародних та національних конгресів і конференцій, організовує семінари, тренінги для священиків і медичних працівників в Європі, Азії, Америці та Австралії.
Від Національного Медичного університету імені О.О. Богомольця в роботі семінару взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи, професор О.П. Яворовський, проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор О.П. Гульчій, декани факультетів, завідувачі кафедр, керівники підрозділів, аспіранти, магістри, лікарі-інтерни. В аудиторії були присутні також викладачі та слухачі курсів підвищення кваліфікації, лікарі-інтерни Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, а також лікарі закладів охорони здоров’я м. Києва та представники Київської міської асоціації медичних сестер.
На семінарі було розглянуто низку важливих та актуальних тем: "Місія медичних працівників. Компетентність лікаря. Найважливіші складники професійності"; "Зміст терапевтичного союзу (хворий-лікар). Глобальність лікування. Перспективи хвороби: біологічна, психологічна, духовна"; "Співпраця між медичним персоналом. Основні вимоги та перешкоди. Дієва справедливість. Етика поведінки. Професійна послідовність. Прозоре адміністрування. Відчуття професійної приналежності".
Учасники семінару одностайно визнали, що для професіоналів сфери охорони здоров’я важливо вміти не тільки лікувати від різних хвороб чи тілесних травм, але й зцілювати рани душі, пам’яті.
Семінар був надзвичайно цікавим. Теми, які обговорювалися, викликали живий інтерес у всіх присутніх та переросли у дискусію із отцем доктором Арнальдо Панґрацці, у якій взяли участь численні слухачі. Прикметно, що серед них були не лише ті, які могли сприймати лекцію без перекладача, а й ті, які ставили свої запитання отцю, доктору Панґрацці італійською мовою. Чудовий, органічний переклад лекції забезпечив отець Ігор Бойко, автор книги «Біоетика (скрипти для студентів)».
 Лекція італійського викладача стала важливою подією не лише для Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, а й для широкого кола фахівців охорони здоров’я.