19.03.2009
ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО» В НМУ
                                                            Біоетика закликає до достойної поведінки
 в недостойних умовах
 
 19 березня 2009 р. відбулось чергове засідання відкритої школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого». Засідання проводилося за участі деканату факультету підвищення кваліфікації лікарів та СНТ ім. Киселя. Тема засідання охоплювала як медичні, так і загально історичні питання: нацизм і медицина.
Зі вступною доповіддю виступив науковий керівник школи-семінару, відповідальний секретар комісії з біоетики, доцент кафедри біологічної та медичної фізики НМУ А.І. Єгоренков, у якій він ознайомив присутніх з новинами історії розвитку біоетики.
 Після перегляду шокуючого документального фільму «Вакцина страху» протоієрей Андрій Ткачов, традиційний та незмінний гість засідань школи-семінару, настоятель храму преподобного Агапіта Печерського, спробував допомогти розібратися у причинах, що керують діями та поведінкою людей, змушуючи їх знищувати собі подібних.
   Наостанок прозвучала доповідь студентки НМУ І. Алексійчук, у якій вона висвітлила факти злочинної діяльності «загону 731» (японських «науковців», що ставили експерименти на людях, вивчаючи чуму).
Пам’ятаючи жахливі події холокосту та нацистських знущань в концтаборах, знову і знову дякуємо переможцям тієї страшної війни, що ціною власного життя звільнили світ від «коричневої чуми». Гіркий досвід минулого необхідно використати для попередження подібних злочинів проти людства у майбутньому. На захисті прав людини стоїть біоетика – «захисна реакція» суспільства на непередбачувані наслідки застосування новітніх технологій.