28.03.2009
Економічна освіта студента-медика
(за підсумками студентської конференції)
 
Наприкінці березня на кафедрі філософії та соціології була проведена конференція на тему: «Економічна криза та охорона здоров’я». Студенти з різних країн підготували доповіді та виступи на зазначену тему.
Учасники конференції звернули увагу на те, що зростаюча фінансово-економічна криза значно ускладнює ситуацію в сфері охорони здоров’я практично у всіх країнах світу.
У доповіді студентів з Російської Федерації А. Медведева та О. Шаленко (1 курс, мед ф-т №1), зокрема було наголошено, що Росія теж відчуває наслідки світової кризи, як і всі країни світового співтовариства, але наявність значних природних і трудових ресурсів, вміле їхнє використання, призводить до мінімізації кризових наслідків.
Студент А. Пащенюк (1 курс, мед ф-т №1) у доповіді наголосив на про стані економіки та охорони здоров’я в Республіці Білорусь. Ця держава вживає всіх необхідних заходів для забезпечення нормального медичного обслуговування населення, незважаючи на розвиток світової економічної кризи.
Цікавими були доповіді студента з Азербайджану Челебієва Нізамі (1 курс, мед ф-т №1) та студентки з Туркменістану Атаєвої Лейлі (1 курс, мед ф-т №1). Ці держави не так болюче, як Україна, переживають світову економічну кризу. Наприклад, в Туркменістані все населення країни безкоштовно користується електроенергією, природним газом, водою, сіллю, символічна платня за користування громадським транспортом. Проблеми охорони здоров’я являються пріорітетними економічними проблемами, а страхова медицина в Туркменістані забезпечується державою.
Хочеться вірити, що наші сьогоднішні першокурсники розпочнуть свою трудову діяльність в період, коли світ вийде з економічної кризи, система охорони здоров’я буде реформована і стане раціонально-організаційною та більш поблажливою, як до лікаря, так і до пацієнта.