19.04.2009
Казанські гирі з іранським акцентом
 
17-19 квітня 2009 р. у м. Казань (АР Татарстан, Російська федерація), відбувся чемпіонат світу з гирьового спорту у поштовху довгим циклом серед чоловіків і юніорів. У змаганнях взяли участь 98 спортсменів із 7 країн світу. В підсумку збірна команда України посіла І загальнокомандне місце, на ІІ місці – спортсмени Татарстану, ІІІ – збірна команда республіки Білорусь.
Участь на чемпіонаті світу серед юніорів у ролі дебютанта брав студент НМУ імені О.О. Богомольця (стоматологічний ф-т, 2 курс, 32 група). Реза Норузіан, який представляв Ісламську Республіку Іран. У нелегкій боротьбі з гирями вагою 32 кг кожна, Реза виборов ІІІ призове місце у ваговій категорії до 70 кг, за що отримав бронзову медаль, кубок і диплом, а також подарунок від Консула Ірану в м. Казань, який особисто спостерігав за баталіями чемпіонату світу.
Реза познайомився з гирями на першому курсі нашого Університету. Назва гир, доречі, має персидське походження (giran – вага, важкий, вагомий). Природні дані та працелюбність цього стриманого юнака зробили свою справу – за рік він з новачка, який підіймав 8 кг гирі, опанував техніку виконання класичних змагальних вправ, піднявся до рівня спортсмена 1 розряду і бронзового призера Чемпіонату світу.
У судівстві змагань брала участь випускниця медичного факультету №4 НМУ, сьогодні вже слухач Військової медичної академії, майстер спорту Тетяна Кожушко. Оргкомітетом змагань вона одностайно була визнана кращим суддею чемпіонату й отримала відповідний диплом і медаль.