27.02.2009
Англомовне викладання
Вже другій рік поспіль на нашу кафедру дерматології та венерології приходять студенти четвертого курсу, які обрали англомовну форму навчання. Минулого року був перший досвід викладання дерматовенерології англійською мовою як для нашої кафедри, так і особисто для мене. Довелося наполегливо готуватися, щоб гідно провести заняття. Мені випало першому зустріти групу і, відверто кажучи, я непокоївся: чи всі студенти достатньою мірою володіють англійською, чи зацікавлені в отриманні знань в цілому та з нашої дисципліни зокрема? Проте студенти показали добрі знання з фундаментальних та клінічних предметів.
Минув рік і до нас прийшли нові англомовні студенти – 23 група медичного факультету №2, які навчаються за  кредитно-модульною системою у відповідності до засад Болонського процесу. Приємно було відзначити, що збільшилась кількість студентів у групі, зріс і рівень їхньої підготовки. У цій групі навчаються 10 студентів з 9 країн світу: Гана, Зімбабве, Індонезія, Іран, Кенія, Маврикій, Нігерія, США, Україна. Студенти ретельно готувалися до занять, використовуючи різні джерела, ставили питання й прагнули засвоїти якомога більше корисної інформації. З високою відповідальністю студенти віднеслися до написання учбової історії хвороби. Особливо хочеться відзначити історії хвороби, написані Жозефом Офорі Амегачером, Бабаком Колейні, Оленою Барджесте, Сайдатул Сакінах Саїд Алі та Рувімбо Саунямою. Їх роботи не тільки охоплюють усі необхідні розділи, але й свідчать про наявність у авторів здібностей до наукової роботи.
Завідуючий кафедрою дерматології та венерології, професор Коляденко закликає запрошувати студентів брати участь у роботі студентського наукового гуртка та наукових конференціях. Я впевнений, що ті з вказаних студентів, хто відгукнеться на запрошення, матимуть змогу розвинути та якнайкраще проявити свої здібності.
Непідробна зацікавленість та гарні знання студентів дозволили мені отримати задоволення від власної роботи. Досвід показує, що при роботі з англомовними студентами особливо важливо викладати не тільки вітчизняні дерматовенерологічні досягнення, але й особливості сучасних західних підходів до діагностики та лікування шкірних хвороб та захворювань, що передаються статевим шляхом. Це дозволить майбутнім лікарям бути конкурентноспроможними незалежно від того, де вони вирішать працювати у подальшому.
Студенти відчувають постійне піклування та підтримку з боку деканату, відділу міжнародних зв’язків та особисто проректора із міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професора О.П. Гульчій. І це є дуже важливим, бо багато хто зі студентів зізнавався, що обрав наш університет і англомовне навчання саме завдяки схвальним відгукам земляків або знайомих, які вже навчаються у нас, а випуск таких різнобічно розвинутих, здатних до клінічного мислення та підготовлених фахівців, якими є студенти англомовної форми навчання, буде найкращою рекламою нашого університету. Не слід забувати, що конкуренція у сегменті медичної освіти іноземних студентів є великою і буде лише зростати з часом. Сподіваюсь, англомовне викладання, ініційоване ректором, членом-кореспондентом АМН України, професором В.Ф. Москаленком, за підтримки співробітників Університету у майбутньому буде набирати обертів.