27.11.2009
27 жовтня 2009 р. виповнилося 80 років від дня народження  професора кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця Лії Олексіівни Тришкової.
 
         Вона народилася в далекій столиці Азербайджану, місті Баку. Росла і виховувалась в родині службовців: батько – працівник нафтової промисловості, мати – економіст.
У 1948 р. Лія Олексіївна вступила на педіатричний факультет Київського медичного інституту. В студентські роки вона жила в сім`ї професора О.І. Кошель-Плескунової і виховувалась на прикладі працелюбності та наукових традицій кафедри, яку очолювала професор. З 5-го курсу почала відвідувати педіатричний гурток, закохалась в професію педіатра. Першим її вчителем був видатний професор-педіатр О.В. Черкасов.
         Після успішного закінчення навчання в 1954 р. Лія Олексіївна Трішкова була рекомендована на наукову роботу. В стінах Київського медичного інститута вона пройшла шлях від клінічного ординатора до професора, завідуючого кафедрою дитячих інфекційних хвороб.
         Чергування в лікарні, професорські обходи, власноруч проліковані і проконсультовані в стінах дитячих стаціонарів м.Києва пацієнти – Лія Олексіївна дуже швидко набула найвищої кваліфікації лікаря педіатра-інфекціоніста. Вона неодноразово виконувала відповідальні завдання по наданню лікувально-консультативної допомоги в УРСР та за її межами. В 1961 р. Л.О. Трішкова була відряджена в Республіку Сомалі по лінії Червоного Хреста, де півроку працювала на посаді завідуючої дитячим відділенням Сомалійського державного госпіталя.
         Повернувшись з далекої Африки, Лія Олексіївна успішно працює на посаді асистента, а з 1966 р. – доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб Київського медичного інституту.
У 1974 р. захистила докторську дисертацію “Клінічна оцінка стану імунологічної реактивності і обміну мікроелементів при вірусному гепатиті у дітей.” В подальших наукових дослідженнях розробляються актуальні питання дитячої інфекційної патології. У 1980 р. Лії Олексіївні присвоєно звання професора. З 1983 р. впродовж десяти років професор Л.О. Трішкова завідувала кафедрою дитячих інфекційних хвороб. З 1993 р. до виходу на пенсію в 2004 р. – професор кафедри.
         Практичні заняття та лекції Лії Олексіївни є зразком педагогічної майстерності, відрізняються лекторським талантом, змістовністю, вмінням володіти увагою аудиторії. Незабутні професорські обходи у відділеннях лікарні, огляд хворих, розбір історії хвороби, глибокі і мудрі висновки й рекомендації щодо подальшого лікування. Ніщо так не виховує і не формує особистість лікаря, як власний приклад. Тому студенти, молоді лікарі, викладачі знаходячись і працюючи в творчій атмосфері клініки, вчились, проходили етапи становлення кваліфікованого фахівця, виростали в науковому і лікарському аспектах.
Професор Л.О. Трішкова брала найактивнішу участь в суспільному житті університету. Протягом 1978–1980 рр. була заступником декана, пізніше в.о. декана педіатричного факультету; тривалий час була головою циклової методичної комісії інституту, членом спеціалізованої Вченої ради по захисту дисертацій.
Протягом кількох десятиріч Лія Олексіївна Трішкова плідно керувала роботою наукового студентського гуртка кафедри. З гуртківців до асистентів, доцентів і професорів виросли більшість викладачів кафедри.
Професор Лія Олексіївна Трішкова є автором і співавтором близько 160 наукових праць, монографій, навчальних посібників.
Приклад життєвого шляху Лії Олексіївни – це постійне перебування на передовій у боротьбі з дитячими інфекційними хворобами, це – тисячі вдячних маленьких пацієнтів та їх батьків.
          Учні та колеги щиро вдячні Лії Олексіівні за мудрість, інтелігентність, щедрість душі, готовність допомагати людям та підтримку в творчих і життєвих пошуках.