На Вченій раді підсумували результати цьогорічної вступної кампанії

14.09.2023

13 вересня відбулося перше у новому навчальному році засідання Вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Члени Вченої ради оцінили підсумки цьогорічної вступної кампанії, затвердили отримання наукових ступенів і присвоєння вчених звань, погодили зміни у освітньо-професійній програмі Медичного фахового коледжу НМУ, ухвалили рішення щодо створення в Університеті навчально-наукового Інституту психічного здоров’я.

У засіданні взяли участь ректор НМУ Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректори Олександр Канюра, Олег Власенко, Сергій Земсков, заступник ректора з кадрових питань Ігор Драпей і заступник ректора з господарських питань Юрій Богдан, голова профкому співробітників Лілія Яременко, члени Вченої ради, декани, завідувачі кафедр.

Важливим питанням порядку денного став звіт про результати роботи Приймальної комісії НМУ у 2023 році. Як доповів секретар Приймальної комісії Максим Тарасенко, цьогоріч набір студентів виконано на 89,5% від кількості рекомендованих системою ЄДЕБО і на 88,5% – від кількості виділених бюджетних місць, що залежить від результатів вступних іспитів. Вступникам пільгових категорій було забезпечено належні умови вступу на бюджетну форму навчання. Згідно зі звітом, загальна кількість зарахованих на навчання у нинішньому році становить 1775 осіб. За державним замовленням навчаються 871 першокурсник, кількість зарахованих на контракт становить 904 особи.

Ректор НМУ Юрій Кучин подякував членам Приймальної комісії за успішно проведену роботу, адже з огляду на повномасштабну війни, що позначилося й на кількості бажаючих навчатися в Україні, освітні послуги нашого Університету залишаються максимально затребуваними серед майбутніх студентів та аспірантів.

Як повідомила завідуюча відділом аспірантури та докторантури Катерина Гололобова, у нинішньому році до колективу майбутніх докторів філософії додалося 138 аспірантів. Загалом в аспірантурі Університету навчається 488 здобувачів освіти, що є свідченням високої оцінки наукових програм з підготовки медично-педагогічних працівників. Серед них є іноземці.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко представив рейтинг науково-педагогічних працівників теоретичних і клінічних кафедр за результатами минулого навчального року, а також виніс на розгляд питання оновлення наявних і затвердження нових положень Університету. Зокрема тих, що стосуються морально-етичного кодексу учасників освітнього процесу, Навчально-наукового центру адміністрування навчального процесу та моніторингу внутрішніх систем забезпечення якості освіти, який почав діяти в НМУ, та роботи його підрозділів. А також створення навчально-наукового Інституту психічного здоров’я  НМУ імені О.О. Богомольця шляхом реорганізації медико-психологічного факультету. Таке рішення обґрунтовано очікуваним погіршенням психічного здоров’я українців внаслідок довготривалої війни.

Під час Вченої ради важливу інформацію для співробітників Університету озвучив заступник ректора з кадрових питань Ігор Драпей. Так, з 1 жовтня нинішнього року всі медичні працівники мають стати на військовий облік. Це стосується і жінок віком від 18 до 60 років включно. У разі ігнорування нового положення передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність. Організаційні питання з інформування співробітників та формування списків військовозобов’язаних покладено на завідуючих кафедр і деканів факультетів НМУ.

Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями від 11.10.2021 № 313 (rada.gov.ua) | від 11.10.2021 № 313 (rada.gov.ua)

Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів | від 30.12.2022 № 1487 (rada.gov.ua)  (п.51)

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра до уваги Вченої ради представив проєкт змін освітньо-професійної програми «Стоматологія ортопедична», яку викладають у Медичному фаховому коледжі НМУ. Зокрема, новими компонентами програми буде вивчення латини та медичної термінології як окремої дисципліни, введення нових предметів: «Антикорупція і доброчесність», «Медична та біологічна фізика», «Нормальна анатомія людини», «Пропедевтика ортопедичної стоматології», «Долікарська підготовка та медицина невідкладних станів». Також передбачені зміни у системі контролю знань вихованців коледжу.

Під час засідання Вченої ради підтримали кандидатури на присвоєння вчених звань професора і доцента науково-педагогічним працівникам НМУ. Принагідно, вітаємо Аліну Сироту, Віталія Бобиря, Ірину Галан, Ірину Мельничук, Людмилу Турову, Владислава Яковенка, Юлію Бєлікову, Тетяну Никонюк, Агіль Гусейнова, Наталію Бондаренко, Павла Ставніченка та Миколу Кондратюка із присвоєнням заслужених вчених звань! А спільно із головою профкому співробітників ректор відзначив ювілярів.

Пресцентр НМУ