Зростає популярність спеціальності щелепно-лицевого хірурга

15.09.2023

Щороку співробітники кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця проводять сотні складних операцій та численні наукові дослідження, навчають хірургічної майстерності нові покоління лікарів-інтернів та аспірантів. Водночас від початку повномасштабної війни найпріорітетнішим напрямком роботи для колективу кафедри став порятунок важкопоранених пацієнтів з усієї України.

Завдяки командній роботі під керівництвом доктора медичних наук, професора, Заслуженого лікаря України Андрія Володимировича Копчака, на кафедрі впроваджено і успішно реалізовуються сучасні світові методи щелепно-лицевої хірургії. Першими в Україні наші хірурги під час надскладних операцій почали використовувати новітні методики з реконструкцій обличчя пацієнтам на основі комп’ютерного моделювання, заміщення дефектів обличчя із застосуванням пацієнтспецифічних імплантатів, надрукованих за допомогою 3D-принтера.

Від початку повномасштабного вторгнення спеціалістами кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій, на клінічних базах НМУ у Київській обласній лікарні, Київській лікарні швидкої медичної допомоги, Київській міській клінічній лікарні №1 успішно проведено понад 200 (з них близько 50 надскладних) реконструктивно-відновлюваних хірургічних операцій пацієнтам, які отримали важкі травми під час війни. Це – військові та цивільні, чоловіки та жінки різного віку, з різних областей України, що постраждали внаслідок ракетних обстрілів, осколкових поранень, вибухів ворожих снарядів.

Мінно-вибухові поранення в ділянці обличчя часто дуже складні. Внаслідок руйнування щелеп, втрати частини кісток і м’яких тканин поранені втрачають частину обличчя: язик, щоки, губи, підборіддя. Разом з тим, погіршуються важливі функції, наприклад, жування і мовлення. Людина страждає, кардинально знижується якість її життя, ускладнюється спілкування і соціалізація. Відновлювати такі дефекти непросто, але команда фахівців кафедри на чолі з професором Андрієм Копчаком спільно з офтальмопластичними хірургами, невропатологами, реабілітологами, продовжують боротися за кожне людське життя. Станом на вересень у листі очікування на порятунок більше 30  нових пацієнтів.

Поряд із професіоналами своєї справи, колективом лікарів кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти НМУ, тут навчаються та зростають нові покоління хірургів. Цього року інтернатуру закінчили 6 випускників кафедри, нині підопічними наших досвідчених практикуючих хірургів є 4 лікарі-інтерни.

Водночас, до професії щелепно-лицевого хірурга зростає інтерес серед студентів різних факультетів нашого Університету. Новітній підхід, сучасні методики, стрімкий розвиток медичних технологій робить професію щелепно-лицевого хірурга привабливою, конкурентноспроможньою на ринку праці не лише в Україні, а й в усьому світі.

У НМУ імені О.О. Богомольця також тримають руку на пульсі розвитку світової медичної галузі і надають студентам на ранніх етапах становлення можливість якісного навчання з обраних спеціальностей. Зокрема, цьогоріч розпочав роботу студентський науковий гурток кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти.  До участі запрошуються студенти 4-5 курсів стоматологічного факультету та лікарі-інтерни нашого Університету. Під керівництвом кандидата медичних наук, доцента кафедри Романа Паливоди, гуртківці відпрацьовуватимуть практичні навички азів щелепно-лицевої хірургії з накладання швів та видалення зубів, розшифровуватимуть рентгенологічні знімки і зрізи КТ, опановуватимуть правила формування мультимедійних презентацій, вправлятимуться у написанні наукових статей та багато іншого. Програма цього наукового гуртка передбачає як практичні заняття, так і наукові дослідження. Запрошуємо на навчання у професіоналів!

Пресцентр за інформацією кафедри щелепно-лицевої хірургії

та сучасних стоматологічних технологій ІПО