ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ

27.02.2015

26 лютого 2015 р. у конференц-залі фізико-хімічного корпусу відбулося чергове засідання Вченої ради НМУ, на якому головувала ректор університету, член-кореспондент НАМН України, професор К.М. АМОСОВА.

 
 На порядoк денний засідання було винесено наступні питання:
1. Розгляд атестаційних справ, щодо присвоєння вченого звання «професор» та «доцент».
2. Підсумки зимової екзаменаційної сесії 2014/2015 навчального року та завдання щодо вдосконалення процесів викладання та навчання студентів, підвищення рівня об’єктивності оцінювання знань. Результати анонімного анкетування студентів.
3. Стан та перспективи розвитку ФПК викладачів національного медичного університету імені О.О. Богомольця в контексті входження України в єдиний європейський освітній простір.
4. Поточні справи.

Перед початком розгляду планових питань порядку денного  ректор привітала ряд співробітників університету з нагородами та ювілеями. Зокрема, Почесну грамоту МОЗ України за значні трудові здобутки, багаторічну плідну працю, високий професіоналізм, відданість справі, активну громадянську позицію отримав завідувач кафедри комунальної гігієни та екології людини, професор С.І. ГАРКАВИЙ. Подяку Міністра охорони здоров’я України отримав декан медичного факультету № 4, доцент І.М. ПЕЛЬО.
За вагомий особистий внесок у розвиток Університету та з нагоди ювілею, були нагороджені почесною грамотою Вченої ради:
1.    МІХНЬОВ Володимир Анатолійович    член-кореспондент НАМН України професор кафедри патофізіології
2.    МІТЮРЯЄВА-КОРНІЙКО Інга Олександрівна    доцент кафедри педіатрії № 4
3.    ЄЗІКЯН Гурген Михайлович    викладач кафедри філософії та соціології

Також присутніх було поінформовано, що Міністерство освіти і науки України затвердило рішення Вченої ради університету про присвоєння вченого звання «доцент» по кафедрі терапевтичної стоматології Ю.Г. КОЛЕНКО. 

Першим на порядку денному було розглянуто кадрові питання:
 1.1. Присвоєння вченого звання «Професор» по кафедрі дитячої хірургії д.м.н., професору кафедри ПРИТУЛІ ВАСИЛЮ ПЕТРОВИЧУ.
1.2. Присвоєння вченого звання «Доцент» по кафедрі дитячої хірургії к.м.н., доценту кафедри БЕНЗАР ІРИНІ МИКОЛАЇВНІ.
1.3. Присвоєння вченого звання «Доцент» по кафедрі дерматології та венерології к.м.н., доценту кафедри КОНОВАЛОВІЙ ТЕТЯНІ СЕРГІЇВНІ.
1.4. Присвоєння вченого звання «Доцент» по кафедрі нейрохірургії к.м.н., доценту кафедри МЕДВЕДЄВУ ВОЛОДИМИРУ ВІКТОРОВИЧУ.
1.5. Присвоєння вченого звання «Доцент» по кафедрі іноземних мов к.пед.н., доценту кафедри ПАЛАМАРЕНКО ІННІ ОЛЕКСІЇВНІ.
1.6. Присвоєння вченого звання «Доцент» по кафедрі хірургії № 2 к.м.н., доценту кафедри СИДОРЕНКУ РОМАНУ АНАТОЛІЙОВИЧУ.

2.  «Підсумки зимової екзаменаційної сесії 2014/2015 навчального року та завдання щодо вдосконалення процесів викладання та навчання студентів, підвищення рівня об’єктивності оцінювання знань. Результати анонімного анкетування студентів» доповідав проректор з науково-педагогічної роботи, професор В.І.СТЕПАНЕНКО: 
Підсумки першого семестру 2014-2015 навчального року

Доповідь проф. В.І. Степаненка

3. «Стан та перспективи розвитку ФПК викладачів національного медичного університету імені О.О. Богомольця в контексті входження України в єдиний європейський освітній простір» доповідав декан ФПК викладачів професор Ю.В. МАРУШКО. У обговоренні взяли участь академік НАПН України, професор С.Д. МАКСИМЕНКО, доцент Л.І. ОСТАПЮК, завідувач кафедри менеджменту охорони здоров'я проф. В.Д. ПАРІЙ.

Заслухавши та обговоривши доповідь декана факультету підвищення кваліфікації (ФПК) викладачів НМУ імені О.О.Богомольця професора Марушка Ю.В. та співдоповідь комісії (голова – перший проректор з науково-педагогічної роботи, професор Цехмістер Я.В.) Вчена рада відмічає, що деканат ФПК викладачів, колективи кафедри загальної і медичної психології та педагогіки, профільних кафедр університету у 2014 році виконали значну роботу по впровадженню інноваційних технологій навчання, організації і удосконаленню професійної та педагогічної підготовки викладачів ВМНЗ І-IV р.а. України. 
У 2014 році на ФПК НМУ імені О.О. Богомольця пройшли підвищення кваліфікації 1680 викладачів, у тому числі 900 викладачів ВМНЗ України Ш-ІV рівнів акредитації та 780 викладачів ВМНЗ України І-II рівнів акредитації відповідно до навчально-виробничого плану ФПК. 
Базами ФПК є кафедра загальної і медичної психології та педагогіки і 57 профільних кафедр НМУ імені О.О.Богомольця. 
У 2011-2015 роках навчально-педагогічна робота кафедри загальної і медичної психології та педагогіки зосереджена на наступних напрямках: якість вищої медичної освіти (європейський та український контекст), критерії та діагностика якості освіти на основі компетентнісного підходу; компетентнісний підхід у вищій медичній освіті, сучасні засади впровадження; сучасні симуляційні технології та методи вищої медичної освіти; інтерактивні технології та методи – ефективний ресурс розвитку проблемно-орієнтованого клінічного мислення майбутніх лікарів.
Основна форма навчання на ФПК– цикл підвищення кваліфікації. Протягом 2014 року проведено 13 циклів підвищення кваліфікації: 8 циклів для викладачів ВМНЗ України I-II р.а. та 5 для викладачів ВМНЗ України III-IV р.а. Важливим також є відвідування слухачами ФПК науково-дослідних та науково-практичних центрів м. Києва, НАМН України, стажування на робочому місці. 
ФПК впроваджував різні форми підвищення кваліфікації викладачів ВМНЗ України, продовжував реалізацію у навчальному процесі можливостей договорів про співпрацю між НМУ імені О.О.Богомольця та ВМНЗ м. Києва І-ІІ р.а.
Вперше у 2014 році на ФПК був проведений цикл тематичного удосконалення на тему «Основи клінічної епідеміології та доказової медицини (01.12.-05.12.2014р.)
Протягом 2014 року проведено 9 циклів тематичного удосконалення та семінарів. Серед них, «Організація наукових досліджень», «Психолого-педагогічний семінар (для викладачів-сумісників)», «Розробка та використання електронного навчального контенту», «Основи клінічної епідеміологічної та доказової медицини», «Проблеми біоетики та фізики живого», «Сучасна медична наука. Фахова експертиза».
Діяльність ФПК викладачів НМУ здійснюється згідно з затвердженим планом роботи. План прийому слухачів на ФПК складається щорічно, затверджується керівництвом НМУ та МОЗ України. Звіт про роботу ФПК було заслухано на засіданні ректорату НМУ (20.02.15р.).
Перспективні напрямки розвитку ФПК НМУ: необхідно подалі впроваджувати інноваційні технології навчання, технології розвитку дослідницьких вмінь та методології наукових досліджень у студентів-медиків; розробити пілотний проект очно-заочної моделі підвищення кваліфікації професорсько-викладацького складу; провести оптимізацію навчально-виробничого плану ФПК, покращити умови для проживання слухачів, що навчаються на ФПК НМУ. 
Вчена рада в цілому позитивно оцінює роботу ФПК НМУ. Однак, поряд із суттєвими здобутками у цій роботі є і недоліки. Серед них: недостатній контроль деканату ФПК, завідувачів профільних кафедр за проведенням педагогічної практики на профільних кафедрах, недостатнє використання основної форми навчання викладачів – циклів підвищення кваліфікації для співробітників НМУ. Необхідна оптимізація навчально-виробничого плану ФПК з урахуванням заявок на підвищення кваліфікації, введення нових циклів підвищення кваліфікації.

ВЧЕНА РАДА ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Діяльність деканату та факультету підвищення кваліфікації викладачів НМУ імені О.О. Богомольця по забезпеченню організації навчального процесу, його методичного супроводу, впровадженню інноваційних технологій навчання на навчальних циклах для викладачів ВМНЗ України І-ІV рівнів акредитації у 2014 році схвалити.

2. Удосконалити програми підвищення кваліфікації викладачів ВМНЗ України шляхом впровадження технологій розвитку дослідницьких вмінь та методології наукових досліджень у студентів-медиків, сучасних принципів оновлення стандартів додипломної вищої медичної освіти, подальшого впровадження інноваційних технологій навчання на циклах підвищення кваліфікації слухачів ФПК на період у 2016 – 2020 р.р. 
Виконавці: декан ФПК, завідувач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки. 
Термін виконання: 15 жовтня 2015.

3. Підготувати навчальні програми та організувати проведення додаткового стажування з навчальних предметів для викладачів ВМНЗ України І-ІІ р.а. під час підвищення кваліфікації на циклах ФПК.
Виконавці: декан ФПК, завідувачі профільних кафедри. 
Термін виконання: квітень 2015 року

4. Посилити контроль за проведенням педагогічної практики на профільних кафедрах під час навчання слухачів ВМНЗ на циклах ФПК. Залучати співробітників кафедри загальної і медичної психології та педагогіки для обговорення відкритих занять, оцінки педагогічної практики слухачів ФПК на профільних кафедрах. Вважати обов’язковим проведення слухачами ФПК практичних занять та читання лекцій під час навчання на циклах ФПК.
Виконавці: декан ФПК, завідувач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки, завідувачі профільних кафедр. 
Термін виконання: протягом року

5. Створити на сайті НМУ інформаційні сторінки деканату ФПК та кафедри загальної і медичної психології та педагогіки з питань підвищення кваліфікації викладачів ВМНЗ України І-ІУ р.а.
Виконавці: декан ФПК, завідувач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки, керівник відділу комп’ютерних технологій навчання та дистанційної освіти, завідувачі профільних кафедр. 
Термін виконання: 1 жовтня 2015р.

6. Розробити пілотний проект очно-заочної форми навчання слухачів ФПК з монотематичних циклів (педагогіка-терапія та педагогіка-педіатрія), підготувати відповідні навчальні програми та навчально-методичні комплекси з даної форми підготовки слухачів.
Виконавці: декан ФПК, завідувач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки,  завідувачі профільних кафедр. 
Термін виконання: 1  листопада 2015 року.

7. Оптимізувати навчально-виробничий план роботи ФПК відповідно до заявок на підвищення кваліфікації викладачів ВМНЗ України І-ІУ р.а., впровадження нових циклів ФПК. 
Виконавці: декан ФПК. 
Термін виконання: 25 квітня 2015 року.

8. Посилити контроль за дотриманням графіка підвищення кваліфікації професорсько-викладацького складу кафедр НМУ. Забезпечити належні умови для проходження підвищення кваліфікації на циклах ФПК у повному обсязі шляхом звільнення співробітників від основних видів роботи на кафедрах в дні лекційних та семінарських занять.
Виконавці: декан ФПК, завідувач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки, начальник відділу кадрів, завідувачі кафедр. 
Термін виконання: протягом року

9. Підготовити програму та організувати майстер-класи з актуальних проблем педагогіки, підготовки та читання лекцій та проведення практичних занять для викладачів НМУ імені О.О.Богомольця. 
Виконавці: декан ФПК, завідувач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки, 
Термін виконання: протягом квітня та  травня 2015 року.

10. Продовжити впровадження циклу тематичного удосконалення з питань методології наукових досліджень та сучасних методів статистичної обробки результатів наукових досліджень
Виконавці: декан ФПК, завідувач кафедри менеджменту охорони здоров’я, завідувач кафедри організації охорони здоров’я та соціальної медицини
Термін виконання:  травень 2015 року.

11. Контроль за виконанням рішення Вченої ради покласти на першого проректора з науково-педагогічної роботи професора Цехмістера Я.В.

Матеріали до доповіді проф. Ю.В. Марушка

4. ПОТОЧНІ СПРАВИ.

4.1. Інформація про деякі положення «Закону про вищу освіту»
4.2. Про реорганізацію кафедр Університету.
4.3. Про створення кафедр для післядипломної освіти у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця
Доповідач – декан з інтернатури та підвищення кваліфікації лікарів, доцент Ю.Л. КУЧИН.

Інститут післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця

4.4. Про затвердження «Положення про студентське самоврядування»
Доповідач – в.о. голови студентського парламенту П.А. ЗГУРСЬКИЙ

Проект положення про студентське самоврядування

4.5. Про затвердження кандидатури співробітника – претендента на отримання почесної відзнаки  Подяки МОЗ України:  доцент МАРКУЛАН Леонід Юрійович (з нагоди 60-річчя)
4.6. Про затвердження акредитаційних справ НМУ імені О.О. Богомольця за спеціальностями 7.12020101, 8.12020101 «Фармація» та 7.12020104 «Технологія парфумерно-косметичних засобів»
4.7. Про затвердження програм фахових вступних випробувань з дисциплін «анатомія людини», «гістологія, цитологія та ембріологія», «медична хімія», «фізіологія», «фармація»
4.8. Про клопотання перед ЦМК МОЗ України щодо присвоєння грифа посібнику «Методичні розробки для практичних занять по хірургії (модуль 2)»
4.9. Про рекомендацію до друку навчального посібника «Практикум зі спеціалізації «Лікарські рослини і фітотерапія»».
4.10. Про рекомендацію до друку підручника «Prosthetic Dentistry. Part One»
4.11. Про рекомендацію до друку монографії «Формування професійної компетентності майбутніх провізорів у вищих медичних навчальних закладах»
4.12. Надання рекомендації на вступ до клінічної ординатури лікарю-інтерну кафедри педіатрії № 2 А.В.Купкіній.

 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця