ЗАСІДАННЯ СНГ КАФЕДРИ СОЦІАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

14.12.2017

13 грудня 2017 року відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я з тематикою «Діяльність ВООЗ. Співпраця НМУ імені О.О.Богомольця з Європейським регіональним бюро ВООЗ та Бюро ВООЗ в Україні у вирішенні актуальних проблем громадського здоров’я”

Учасники засідання ознайомилися з історією створення ВООЗ та роллю України як засновниці цієї організації, основними напрямами діяльності. Доцент Литвинова Л.Ю. розповіла про важливі здобутки ВООЗ в плані боротьби з захворюваннями, інвалідністю та смертністю, подолання епідемій, поліпшення медичного обслуговування населення тощо. Особливий акцент було зроблено на сучасних проблемах та викликах для громадського здоров’я, у вирішенні яких ВООЗ надає країнам всебічну підтримку.

Завідувач кафедри, професор Тетяна Грузєва висвітлила напрями співпраці НМУ імені О.О.Богомольця з ВООЗ, Європейським регіональним бюро ВООЗ та Бюро ВООЗ в Україні. Зокрема, було представлено результати низки спільних проектів з питань протидії курінню, боротьби зі шкідливим вживанням алкоголю, профілактики НІЗ тощо, досвід проведення тренінгів з цих питань у різних регіонах України. Викладач Іншакова Г.В. розповіла про щорічну традицію відзначення в НМУ імені О.О.Богомольця Всесвітнього дня здоров’я спільно з ЄРБ ВООЗ та Бюро ВООЗ в Україні, МОЗ України, НАМН України, вітчизняної та міжнародної наукової спільноти.

Гуртківці ознайомилися з видавничою діяльністю ВООЗ, зокрема з щорічними доповідями ВООЗ про стан охорони здоров’я у світі, з матеріалами ЄРБ ВООЗ з актуальних питань здоров’я та його охорони. Значний інтерес викликали аналітичні матеріали Європейської обсерваторії з систем та політики охорони здоров’я. Учасники засідання розглянули грудневий календар подій, які відзначаються ВООЗ та заслухали повідомлення до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, Дня невролога, Міжнародного дня людей з інвалідністю тощо. З особливою зацікавленістю учасники засідання обговорювали проведення Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків, проблеми та фактори прискорення розвитку і поширенні стійкості збудників до протимікробних препаратів проти туберкульозу, малярії, ВІЛ та грипу. На засіданні було розглянуто питання підготовки, порядок та умови проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у 2017/ 2018 н.р., а також питання налагодження зв’язків зі студентськими науковими гуртками ВМНЗ України. Гуртківці висловили бажання брати участь у майбутній Міжнародній науково-практичній конференції до Всесвітнього дня здоров’я 2018 р.

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я