За результатами першого етапу вступної кампанії понад 800 випускників шкіл, коледжів, ліцеїв навчатимуться на бюджеті в НМУ

10.08.2023

9 серпня відбулося чергове засідання Приймальної комісії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, під час якого підсумували перший етап вступної кампанії 2023 року, зокрема питання зарахування на бюджетну форму навчання до Університету. Вітаємо вступників на основі ПЗСО та НРК 5, які стають першокурсниками, адже сьогодні, 10 серпня, відбулося їх зарахування на навчання до Університету на місця державного та регіонального замовлення (бюджет).

У засіданні щодо зарахування на бюджетну форму навчання взяли участь ректор НМУ Юрій Кучин, проректори, декани факультетів, представники Приймальної комісії.

Голова Приймальної комісії, ректор Університету Юрій Кучин привітав присутніх з успішним завершенням першого етапу вступної кампанії, подякував всім за плідну та конструктивну роботу. В НМУ на високому рівні організовано вступну кампанію і перші її результати досить оптимістичні, адже в умовах війни вдалося майже на 100% досягти прогнозованих показників набору на місця державного замовлення.

З результатами першого етапу вступної кампанії присутніх ознайомив заступник голови Приймальної комісії, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко. Згідно з даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) серед 8 закладів вищої медичної освіти України найбільша кількість заяв на деякі спеціальності, що мають місця державного замовлення у 2023 році, надійшла саме до нашого Університету – 4362. Водночас, Приймальна комісія зробила велику кількість відмов. Так, таке рішення стосувалося 860 заяв, через недостатній комплексний бал для реєстрації у конкурсному відборі.

Найзатребуванішою, традиційно, стала спеціальність 222 «Медицина» – 2151 заява. Досить активну зацікавленість проявили вступники до спеціальностей 227 «Терапія та реабілітація», 221 «Стоматологія» і 225 «Медична психологія». Найбільший конкурс спостерігався серед вступників на основі ПЗСО на спеціальність 221 «Стоматологія» – 84,88 на одне місце. На цю ж спеціальність зафіксовано найбільший мінімальний прохідний бал – 196,80.

Набір виконано на 89,5% від кількості рекомендованих до зарахування на бюджетні місця. А це є доброю новиною для абітурієнтів, які раніше подали документи для вступу на контрактній основі та належать до пільгових категорій. За всіма спеціальностями право на переведення мають вступники пільгових категорій, які зазначені в п.10-11 розд. VIII Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти. Так, спеціальними умовами вступу у формі переведення в обов’язковому порядку на вакантні місця державного замовлення користуються: діти загиблих (померлих) осіб, визначених у частині першій ст. 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи з їх числа; діти загиблих (померлих) осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України; особи, один з батьків яких загинув або помер внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності; особи з інвалідністю I, II груп і діти з інвалідністю віком до 18 років та особи, місце проживання яких зареєстровано (задекларовано) в населених пунктах, віднесених до території можливих бойових дій станом на 1 липня 2023 року та інші категорії громадян.

Нагадуємо, що вступники, які мають пільги, для переведення їх на вільні бюджетні місця, попередньо обов’язково мають бути зараховані на контракт за відповідною спеціальністю (конкурсною пропозицією), а також надати до ЗВО підтверджувальні документи про пільгу.

Сьогодні, 10 серпня, ректор НМУ імені О.О. Богомольця Юрій Кучин підписав наказ про зарахування 812 вступників на перший курс Університету. В електронних кабінетах вступників, які виконали всі вимоги з подання оригіналів документів до НМУ, статус заяви змінився на «Включено до наказу» (навчання за кошти державного бюджету).

Наш Університет поповнюється талановитою молоддю, яка подолала всі виклики, досягла поставленої мети та вже з 1 вересня навчатиметься у кращому медичному ЗВО України. Тоді ж майбутня Альма-Матер очікує їх для урочистої посвяти у студенти й початку нового етапу життя!

Пресцентр НМУ