Викладачі та студенти НМУ провели амбулаторні прийоми в Бахмуті та Лимані

17.01.2023

Викладачі та студенти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, в тісній співпраці з волонтерською організацією FRIDA Ukraine, конвертуючи гнів у щиру допомогу людям, провели амбулаторні прийоми в містах Бахмуті та Лимані Донецької області. Це був справжній виклик для цивільних медиків, але вони, як справжні професіонали та люди з великої літери, зуміли вистояти, стримати біль і страх та працювати попри все.

Від початку повномасштабної війни російські війська цілеспрямовано знищують і медичну інфраструктуру. Зруйнувані вщент понад сто лікарень, гинуть ті, хто був покликаний рятувати людські життя. Тиша на Донеччині – давній спогад. Від побаченого тут холоне кров, але серце все одно відповідає: «Роби більше – без тебе тут ніяк!».

У містах, що відвідують викладачі та студенти нашого Університету, медична служба може працювати лише у підвалах, укриттях, напівзруйнованих медичних установах. Дитячі лікарні зруйновані, а малеча вкрай потребує підтримки. За даними Офісу Генерального прокурора, від початку повномасштабного вторгнення, з 24 лютого 2022 по 16 січня 2023 року, в Україні вбиті 455 дітей, зниклі безвісти – 336, важко поранені – 897. За інформацією МОЗ України загинули 24 медичні працівники, та ще 61 співробітник дістав важкі поранення.

Від початку війни 817 закладів охорони здоров’я пошкоджені ворожими снарядами та кулями, з них 122 установи зруйновані вщент і не підлягають відновленню. На їхньому місці треба будувати нові заклади охорони здоровя. Цифри вражають, але водночас ми розуміємо, що це лише офіційні дані. Важко уявити скільки дітей більше ніколи не зустрінуться зі своїми родинами, скільки життів, сімей назавжди зруйновано.

За два дні амбулаторних консультативних прийомів у Бахмуті та Лимані було прийнято майже 300 пацієнтів, надано 580 консультацій, проведено 66 УЗД, зроблено 43 ЕКГ-дослідження, оглянуто 16 дітей і роздано 1213 упаковок медикаментів. Кожна дитина отримала смаколики, іграшки, що зібрали турботливі спіробітники і студенти НМУ імені О.О. Богомольця та всі небайдужі.

Висловлюємо щиру подяку мужнім лікарям-волонтерам: декану медичного факультету №3, професору кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксані Виговській; асистенту кафедри ендокринології Леву Приступюку; асистенту кафедри внутрішньої медицини стоматологічного факультету Богдану Авраменко й аспірантці цієї ж кафедри – Владиславі Романюк; студенту 6-го курсу медичного факультету №2 Максиму Яремчуку та студентці 2-го курсу стоматологічного факультету Катерині Яремчук. З 9 по 13 січня студентка 3-го курсу медичного факультету №3 Катерина Житченко активно надавала волонтерську допомогу військовим 95 бригади. Доставила ліки, гуманітарну допомогу, продукти харчкування нашим військовим.

Варто відзначити, що у нашому Університеті волонтерська діяльність серед співробітників і здобувачів освіти всебічно підтримується та заохочується ректором НМУ, професором Юрієм Кучиним і всією адміністрацією загалом.

Ми пишаємося нашими медиками-волонтерами, які, ризикуючи власними життями, виконують надважливу роботу. Дякуємо!

 

За інформацією деканату медичного факультету №3