ВИКЛАДАЧІ МЕДИЧНИХ КАФЕДР ТА ІНТЕРНИ МОЖУТЬ НАДАВАТИ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ

23.07.2020

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров’я» № 749-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 3 липня 2020 року .

Про що документ

Закон врегульовує питання надання права науково-педагогічним працівникам закладів вищої освіти та лікарям-інтернам надавати медичну допомогу у закладах охорони здоров’я.

Чому важливе його прийняття

З упровадженням з 1 квітня 2020 року другого етапу медичної реформи науково-педагогічні працівники закладів вищої (післядипломної) освіти, які здійснюють підготовку кадрів у сфері охорони здоров’я та мають сертифікат лікаря-спеціаліста, не мали правових підстав для надання медичної допомоги пацієнту. Ситуація з поширенням COVID-19 засвідчила необхідність залучення зазначених фахівців до процесу лікування хворих, затвердження та постійного оновлення протоколу лікування пацієнтів із коронавірусною інфекцією, впровадження інноваційних медичних розробок та інших заходів задля порятунку людей. Також документ вносить зміни у Закон «Про вищу освіту», замінюючи поняття «інтерн» на «лікар (провізор)-інтерн». Відповідно до нової редакції, лікар-інтерн — особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування, виконує програму підготовки в інтернатурі та бере участь у наданні всіх видів медичної допомоги, передбачених вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.

 

За матеріалами «Українського медичного часопису» та president.gov.ua