«Вода – джерело життя». Кафедра акушерства і гінекології №3 на шляху впровадження гідротехнологій

14.02.2023

На клінічній базі кафедри акушерства і гінекології №3 – КНП «Київський міський пологовий будинок №3» – співробітники кафедри разом із лікарями пологового будинку впроваджують для пацієнтів «Пологи у воді в умовах стаціонару» за всіма правилами акушерства. Медична спільнота йде назустріч викликам суспільства, враховуючи індивідуальний підхід до кожного пацієнта.

«Позитивні характеристики застосування гідротехнологій у першому періоді пологів підтверджені у світі. Це і розслаблення скелетної мускулатури, і зменшення тривалості першого періоду пологів, і зменшення больових відчуттів під час перейм, і, відповідно, зниження потреби в медикаментозному знеболенні пологів. Щодо другого періоду пологів – дані літератури дискусійні. Також варто сказати, що дана методика, як і будь-яка «хороша ідея в поганих руках», може мати ряд ускладнень при неправильному застосуванні.

Багато що залежить від стану породіллі, від супроводу, від умов, у яких проводяться «пологи у воді» – у лікарні, вдома чи у природніх водоймах. Отже, кому, де і як (чи ким) проводяться «пологи у воді» є основним джерелом інформації для оцінки безпеки та виявлення можливих ускладнень.

Проблемою проведення наукових досліджень, у першу чергу, є питання розробки адекватних критеріїв включення та виключення або, висловлюючись доступно, які жінки можуть застосовувати гідротехнології, «пологи у воді», а які – ні. Застосування гідротехнологій у першому періоді або/і в другому періоді пологів. Особливості застосування гідротехнологій в «особливих» випадках, адекватна статистична оцінка первинних та віддалених результатів. Та ми успішно працюємо і вже маємо певні рекомендації щодо «пологів у воді», – розповідає завідувач кафедри акушерства і гінекології №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Василь Бенюк.

Професор зазначив, що протягом останніх років у його практиці почастішали випадки, коли пацієнти, попередньо вивчивши питання в загальнодоступних джерелах інтернет-простору, цікавилися пологами у нестандартних умовах. Відомо, що існує багато консультантів, часто, на жаль, без будь-якої медичної освіти, що пропонують супровід «пологів вдома», «пологів у воді» тощо, наражаючи породіллю на небезпеку. Оскільки такі «консультанти» не можуть ні оцінити ризики ускладнень для матері і дитини, ні надати медичну допомогу при їх розвитку.

На практиці останні 4 роки співробітники кафедри разом із лікарями пологового будинку мають можливість, бажання, знання і вміння допомогти сім’ям, які обирають пологи з використанням водних технологій, і мають чудові відгуки від пацієнтів.

«Я, як лікар, виступаю за те, щоб будь-які найпрогресивніші види пологів проходили у стаціонарі. А ми для цього створюємо сприятливі та затишні умови», – додає Василь Бенюк.

 

Пресцентр НМУ