ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ДО ЛОНДОНА В РАМКАХ МІЖНАРОДНОЇ СПІВПРАЦІ

10.05.2018

Відповідно до Стратегії розвитку університету, яка була розроблена командою ректора НМУ професора Амосової К.М., триває системна робота щодо підтримки статусу в глобальному рейтингу університетів QS World University Rankings (Quacquarelli Symonds). За результатами проведення незалежного аудиту QS наразі становить 3 зірки (QS Stars), що відповідно є міжнародним визнанням НМУ імені О.О. Богомольця серед усіх університетів світу.

Для підтримки цього високого статусу університету та з метою вивчення подальшого зростання в рейтингу, 30 квітня 2018 року під час робочої поїздки відбулася зустріч проректора з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку професора Олександра Никитюка та начальника науково-дослідної частини доцента Андрія Дінця з представниками QS. На зустрічі були присутні міжнародний експерт консалтингового підрозділу Жак де Шампшенель (Jacques de Champchesnel) та керівник підрозділу з розвитку QS в центральній Європі та центральній Азії QS Лариса Осипова (Larysa Osypova). Під час зустрічі, представники QS високо оцінили прогрес університету в сфері покращення та зміцнення репутації навчально-методичної та науково-дослідної роботи. Значну увагу експерти звернули на підвищення зацікавленості іноземних громадян щодо отримання медичної освіти в НМУ з урахуванням зірок QS. Було обговорено подальше проведення оцінки даних університету (date evoluation) щодо рівня працевлаштованості після випуску, матеріально-технічної бази, викладання, та інших параметрів, що характеризують репутацію закладу вищої освіти. Проректор Олександр Никитюк розповів про прогрес університету та обговорив ряд питань щодо вдосконалення показників розвитку матеріально-технічної бази, покращення кількості та якості науково-технічної продукції в контексті науково-дослідної роботи. Представникам університету було продемонстровано та запропоновано до проведення ряду заходів щодо виявлення слабких та сильних сторін роботи університету, зокрема покращення «видимості» в Scopus, збільшення індексу Гірша. Експерт консалтингового підрозділу Жак де Шампшенель (Jacques de Champchesnel) доповів про переваги проведення консалтингових досліджень на базі університету з застосуванням сучасних методик QS, що дозволять реалізувати в плановому порядку повне входження до цього глобального рейтингу.

Сьогодні наявність зірок QS та подальша робота в покращенні позиції університету в цьому рейтингу є свідченням плідної роботи колективу НМУ, значних досягнень та великих потенційних можливостей університету в освітньо-науковому медичному середовищі та ще один крок на шляху до входження в авторитетний світовий рейтинг. В університеті проводиться системна реалізація засад Стратегії розвитку НМУ 2015-2020, що є одним з багатьох підтверджень обраного університетом Європейського вектора розвитку, обрання керівництвом НМУ обов’язків лідерства з якості надання освітніх послуг у сфері медичної освіти та надійно затверджується на ринку освітніх послуг Європи, підвищуючи рівень у всіх напрямках.

Крім того, на виконання доручення ректора НМУ професора Амосової К.М., в рамках Стратегії розвитку університету 2015-2020, з метою зміцнення міжнародної співпраці, встановлення міжнародних зв’язків та розвитку науково-дослідної співпраці 30 квітня 2018 року відбувся візит делегації НМУ до Університету Лондона. Цей вищий заклад освіти входить до трійки найстарших університетів Великобританії (заснований в 1826 році) та складається з основних навчальних закладів в структурі Університету: University College London, King’s College London, Queen Mary, Birkbeck, the London School of Economics and Political Science, Royal Holloway, Goldsmiths, SOAS, and St George’s, London Business School, the Royal Veterinary College, Heythrop College.

В Університеті Лондона представники НМУ відвідали адміністрацію та університетську бібліотеку, інститут гігієни та тропічної медицини, університетську лікарню. Інститут гігієни та тропічної медицини є в складі Університету Лондона, в 20 центрах якого виконується науково-дослідна робота за напрямками досліджень гігієни, екології, епідеміології, клінічних випробовувань тощо.

Наявність Університетської лікарні дозволяє ефективно проводити навчання студентів медичного факультету. Слід зазначити, що Університетська Лікарня Університету Лондона підтримується державою та монархами, розташована в одному з центральних районів Лондона. Лікарню було урочисто відкрито Єлизаветою ІІ в 2005 році. Серед підрозділів лікарні: невідкладна допомога, інсультне відділення, онкологічне відділення, ендокринологія, дерматологія, терапія, неврологія, ревматологія, ортопедія, педіатрія, урологія. В клініці є своя підстанція швидкої допомоги, з автопарком. Територіально розташована в безпосередній близькості від навчальних корпусів університету, що дозволяє ефективно використовувати навчальний час студентів та викладачів.

Приклад Університету Лондона є важливим в умовах змін медичної освіти в Україні. Використання досвіду провідних університетів та університетських клінік є важливим в плануванні перспективного розвитку університету, зокрема створення власної Університетської клініки.

В контексті візиту заплановано подальше налагодження ділових, професійних та науково-дослідних зв’язків з інститутом гігієни та тропічної медицини, університетських клінік та бібліотеки Університету Лондона. В університеті проводиться системна реалізація засад Стратегії розвитку НМУ 2015-2020, що є одним з багатьох підтверджень обраного університетом Європейського вектора розвитку, обрання керівництвом НМУ обов’язків лідерства з якості надання освітніх послуг у сфері медичної освіти та надійно затверджується на ринку освітніх послуг Європи, підвищуючи рівень у всіх напрямках в тому числі в глобальному рейтингу QS.

Прес-центр