«ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ ПРОДОВЖУЄ ЗАЛИШАТИСЯ ГОЛОВНОЮ ГЛОБАЛЬНОЮ ПРОБЛЕМОЮ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я», – ДОЦЕНТ КАФЕДРИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ О.В. БЕЗРОДНА

01.12.2020

Щороку 1 грудня  Всесвітній день боротьби зі СНІДом нагадує нам, що епідемія ВІЛ-інфекції ще далека від завершення, а ВІЛ та СНІД продовжують вражати життя мільйонів людей. Хвороба, яку на сьогодні досі неможливо остаточно вилікувати, але можна попередити та досягти контролю над її перебігом у разі інфікування та вчасного діагностування.  Розповідає доцент кафедри інфекційних хвороб Олександра Віторівна Безродна:

«У 2020 році увага всього світу прикута до пандемії COVID-19 і її впливу на життя і благополуччя людей. Ця пандемія ще раз показала нам, наскільки тісно питання здоров’я пов’язане з іншими важливими питаннями, такими як права людини, гендерна рівність та соціальний захист. COVID-19 наочно продемонстрував, що під час будь-якої пандемії безпека всіх залежить від безпеки кожного. Щоб досягти успіху, необхідно надавати допомогу всім, хто її потребує. Викорінення стигми та дискримінації, застосування підходів, заснованих на правах людини і гендерній рівності, – головні умови припинення в світі пандемій ВІЛ-інфекції і COVID-19. Саме тому основною темою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у 2020 році стала «Міжнародна солідарність, спільна відповідальність».

ВІЛ-інфекція продовжує залишатися головною глобальною проблемою охорони здоров’я, оскільки на сьогоднішній день вона забрала майже 33 мільйони життів. Завдяки збільшенню доступу до ефективної профілактики, діагностики та лікування, у тому числі опортуністичних інфекцій, ВІЛ-інфекцію стало можливо охарактеризувати як хронічний стан здоров’я, який дає змогу людям, які живуть з ВІЛ, жити довго і вести здоровий спосіб життя.

У 2016 році на Генеральній Асамблеї ООН з питань ерадикації СНІДу було прийнято політичну декларацію, яка встановлювала для країн-учасниць мету 90-90-90:

  • 90% всіх людей, що живуть з ВІЛ, знатимуть свій ВІЛ-статус,
  • 90% всіх людей, у яких діагностовано ВІЛ-інфекція, стабільно отримуватимуть антиретровірусну терапію,
  • у 90% ВІЛ-позитивних людей, які отримують терапію, буде досягнуто невизначуване вірусне навантаження і людина не передаватиме вірус іншим людям.

На даний момент вдалося досягти значного прогресу. До кінця 2019 року 81% людей, що живуть з ВІЛ, знали про свій статус і понад дві третини з них (68%) перебували на лікуванні антиретровірусними препаратами (в Україні досягнуто таких індикаторних показників стратегічної мети ЮНЕЙДС 90-90-90: 68% – 80% – 94%). Про підвищення ефективності лікування і збільшення кількості людей, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус і перебувають на лікуванні, свідчить той факт, що зниження вірусного навантаження серед усіх людей, що живуть з ВІЛ, зросло на 18% за період з 2015 по 2019 рік. У період з 2000 по 2019 рік кількість нових випадків ВІЛ-інфекції впала на 39%, а смертність від ВІЛ – на 51%; завдяки АРТ врятовано 15,3 мільйона життів.

Робота з досягнення високого охоплення противірусним лікуванням має особливе значення тому, що є визначальним фактором для досягнення пригнічення вірусного навантаження до невизначуваного рівня, зниження передачі інфекції від людини до людини, запобігання прогресу захворювання, збільшення якості та тривалості життя пацієнтів».

                   

Прес-центр за матеріалами кафедри інфекційних хвороб