ВІДБУЛАСЯ КОНФЕРЕНЦІЯ “АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ”

28.04.2017

26-27 квітня 2017 року на базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася науково-практична конференція «Актуальні проблеми сучасної патологічної анатомії». Участь в Конференції взяли понад 120 патологів з різних міст України: Києва, Харкова, Львова, Запоріжжя, Одеси, Чернівців, Сум. Серед учасників – академіки НАМН України, завідувачі кафедр патологічної анатомії (патоморфології) вищих навчальних закладів України і закладів післядипломної освіти, працівники наукових установ, головні позаштатні спеціалісти МОЗ України, регіональних департаментів охорони здоров’я зі спеціальності «Патологічна анатомія» та «Дитяча патологічна анатомія», начальники патологоанатомічних бюро, завідувачі патологоанатомічних відділень медичних закладів, практикуючі лікарі-патологоанатоми, інтерни і студенти, а також представники регіональних філій Асоціації патологів України.

З вітальним словом до учасників звернувся завідувач кафедри патологічної анатомії №2, президент Асоціації патологів України, професор Сергій Гичка. Він наголосив на важливості проведення наукового заходу в умовах впровадження реформ у сфері охорони здоров’я. «Патологічна служба дуже важлива, як в прижиттєвій діагностиці, так і посмертній, бо від цього залежить і статистика, і правильність винесення діагнозу, і тактика лікування хворих». Учасників Конференції також привітали академік НАМН України, член-кореспондент НАН України, професор кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького, професор Дмитро Зербіно; академік НАМН України, член президії НАМН України, член-кореспондент НАН України, завідувач лабораторії патоморфології НДІ урології НАМН України, професор Аліна Романенко; в.о. начальника лікувально-консультативного відділу, доцент Вячеслав Дідковський. Вони розповіли про своє бачення змін патологоанатомічних служб.

На конференції розглянули актуальні питання патоморфології серцево-судинної, онкологічної, інфекційної, ендокринної патології і інших захворювань; інноваційні технології в патоморфологічній діагностиці; проблеми викладання патоморфології і секційного курсу у вищих медичних навчальних закладах; актуальні питання організації патологічної служби; проблеми викладання патоморфології і секційного курсу у вищих медичних навчальних закладах України. В рамках проведення Конференції відбулося Відкрите засідання Координаційної ради Асоціації патологів України, головних регіональних позаштатних спеціалістів зі спеціальності «Патологічна анатомії», «дитяча патологічна анатомія», начальників патологоанатомічних бюро та завідувачів кафедр патологічної анатомії (патоморфологіх) ВМНЗ України

За словами завідувача кафедри патологічної анатомії №2, професора Сергія Гички, увага на конференції приділялася трансформуванню патологічної служби, бо на сьогодні змінились підходи до діагностики та лікування, з’явились нові методи та апарати, а тому треба, щоб патологічна анатомія відповідала потребам клініцистів. «Патолог має дати чітку відповідь і за цією відповіддю будуватиметься план лікування. Те саме стосуються викладання патологічної анатомії: на сьогодні ті підручники, якими користуються студенти, застарілі, бо відображають те бачення патологічних процесів і захворювань, яке було 10-50 років тому. З’явились нові класифікації захворювань для яких потрібне морфологічне підґрунтя». Окрім статей та тез, які опубліковані у матеріалах Конференції, кафедра патологічної анатомії №2 спільно з провідними патологами України, шляхом проведення консультацій, підготувала і видала дві методичні розробки, одна стосується організації роботи патологоанатомічної служби, а інша- про ті методи, якими проводиться прижиттєва і посмертна діагностика. У методичних розробках сконцентровані усі об’єктивні дії, які випливають із нормативних документів. «Наказ по патологоанатомічній службі був відмінений, а нового не прийняли, то тепер на основі цих методичних розробок ми знову подаватимемо проект наказу, який має бути системним і діяти в Україні», – розповів професор Сергій Гичка.

Учасники конференції констатували, що пріоритетними напрямками розвитку патологоанатомічної служби в Україні є технічна модернізація та оптимізація роботи закладів і підрозділів cлужби на принципах організаційної, професійної та економічної ефективності, розвиток і удосконалення прижиттєвої патоморфологічної діагностики захворювань, покращення матеріально-технічного, фінансового, кадрового забезпечення, впровадження в роботу закладів і підрозділів служби сучасних високотехнологічних імуногістохімічних, молекулярно-генетичних методів досліджень, стандартизація порядку, автоматизація і комплексне інформаційне забезпечення патологоанатомічних досліджень та технологічних лабораторних процесів на основі сучасних досягнень науки, міжнародних стандартів і протоколів. За результатами роботи Конференції учасники підготували резолюцію.

Прес-центр