ВІДБУЛОСЯ ПЕРШЕ У 2021 РОЦІ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ» НА ТЕМУ «МЕТОДИ ЄВГЕНІКИ: ВІД ІСТОРІЇ ДО СУЧАСНОСТІ»

18.01.2021

Школа-семінар «Проблеми  фізики живого та біоетики» розпочала новий 2021 рік з  вебінару на тему  «Методи євгеніки – від історії до сучасності».  В онлайн-засіданні взяли участь студенти-медики  1-го та 2-го курсу НМУ.

Модератор заходу — науковий керівник факультативної школи-семінару з фізики живого та біоетики, яка функціонує  на кафедрі медичної і біологічної фізики з 2003 року, доцент Анатолій  Єгоренков, заступник наукового керівника школи-семінару, доцент кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики Вікторія Пащенко та колеги з інших наукових закладів взяли участь у його підготовці та проведенні.

Студентки  медичного факультету № 4 Надія Савіна, Віра Бабешко та Ірина Атаман представили доповідь-презентацію «Методи євгеніки часів нацистської Німеччини: програма Т-4».  Під час доповіді, перегляду відео-сюжетів та   подальшого обговорення особлива увага зверталася на питання, що стосуються теми , а саме: Чому євгеніка була  «актуальною» в часи нацистської Німеччини?  У чому полягає псевдонауковість та антигуманність євгенічних програм того часу? Чи є в сучасних програмах євгеніки  науковій зміст?

Цю тему було обрано для засідання школи-семінару насамперед тому,  що під час боротьби медичного співтовариства із пандемією COVID-19 у суспільстві актуалізуються подібні міждисциплінарні дискурси. Тому обговорення теми євгеніки та інших подібних тем, наприклад,  масової вакцинації тощо, в університетському середовищі є важливим елементом науково-просвітницької роботи. На нашу думку, обговорення подібних тем впливає на  формування у студентів-медиків відповідального і критичного погляду на сукупність біоетичних та біомедичних ризиків використання схожих практик  оздоровлення людства чи нації.

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару «Проблеми  фізики живого та біоетики»