Відбулася конференція з цифрової освіти медичних і фармацевтичних працівників

05.07.2024

Близько 100 слухачів взяли участь у науково-практичній конференції «Розвиток цифрової освіти медичних та фармацевтичних працівників на етапах цифрової трансформації охорони здоров’я та розбудови (ЕСОЗ)». Конференція відбулася у межах виконання командою Національного медичного університету імені О.О. Богомольця ґрантової програми з розвитку цифрових компетентностей працівників охорони здоров’я та здобувачів медичної та фармацевтичної освіти в межах проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Підтримка реформи охорони здоров’я”. На заході представили наукові доповіді з цифрової трансформації та цифровізації галузі охорони здоров’я України та результати підготовки навчальних планів і програм з цифрової освіти медичних і фармацевтичних працівників.

Конференція стала спільним заходом НМУ імені О.О. Богомольця і Київського медичного університету.

З доповіддю щодо підвищення цифрової грамотності медичних працівників для забезпечення цифрової трансформації сектору охорони здоров’я України виступив радник з розвитку спроможності та навчання в електронній охороні здоров’я Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Олександр Звінчук. Спікер акцентував увагу на необхідності вдосконалення цифрової компетентності працівників галузі охорони здоров’я.

Про сучасний стан і перспективи цифрової трансформації та цифровізації в галузі, впровадження сучасних технологій навчання при викладанні дисциплін, формування цифрової компетентності для здобувачів вищої освіти за напрямами «Медицина» і «Фармація», розвиток телемедицини і розбудову ЕСОЗ в Україні доповідали фахівці нашого Університету. З доповідями виступили доцент кафедри менеджменту охорони здоров’я, секретар міжвідомчої робочої групи з розбудови телемедицини МОЗ України, керівник напряму з телемедицини ДП «Електронне здоров’я» Вадим Терентюк, професор кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики Кирило Чалий, доцентки кафедри менеджменту охорони здоров’я Дар’я Матукова-Ярига і Наталія Прус. Окремо обговорили проблеми цифрової трансформації та пошук шляхів їхнього вирішення.

Своєю чергою представники Київського медичного університету, завідувачка кафедри неврології, психіатрії та фізичної реабілітації, професорка Оксана Копчак і професорка кафедри внутрішніх та професійних хвороб Олена Солейко, поділилися досвідом впровадження віртуального пацієнта у навчальний процес на кафедрі неврології, психіатрії та фізичної реабілітації та можливостями використання онлайн-платформ PrExam та Amboss на практичних заняттях із внутрішньої медицини.

Відтак такі науково-практичні конференції мають важливе значення для розвитку напрямку цифровізації у галузі охорони здоров’я й обміну досвідом, стають потужним майданчиком для обговорення актуальних наукових тем і практик.

За інформацією організаційного комітету