Великим симпозіумом у НМУ відзначили 160-річчя кафедри медичної біохімії та молекулярної біології

23.11.2023

22 листопада у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся симпозіум «Наукові читання до 160-річчя кафедри медичної біохімії та молекулярної біології та вшанування пам’яті професора Ю.І. Губського». У 2023 році кафедра відзначила свій солідний ювілей, тож на заході підсумували успіхи та досягнення. З інформативними доповідями виступили досвідчені науковці та студенти.

У програмі заходу – доповіді про історію та діяльність кафедри, історію викладання хімічних дисциплін у НМУ імені О.О. Богомольця, становлення спеціальності 226 «Фармація. Промислова фармація». Значну увагу приділили імплементації фундаментальних і прикладних досліджень у практичну ендокринологію, а також питанню поступу вітамінології в Україні, руху паліативної та госпісної допомоги.

У заході взяли участь ректор НМУ Юрій Кучин, проректор Сергій Земсков, голова профкому співробітників Лілія Яременко, декан медичного факультету №1 Володимир Мельник, декан медичного факультету №2 Руслан Цимбалюк, лікарі, педагоги, науковці, працівники закладів охорони здоров’я.

«Попри такий поважний вік, 160 років, кафедра залишається молодою, розвивається та удосконалюється, враховуючи виклики сьогодення. Сьогодні більшого значення в Університеті набувають нові науки, зокрема, молекулярна біологія. Протягом останніх років усі наукові дослідження просунулися вперед. Тому ми маємо давати студентам сучасні знання, що будуть корисними у самостійній лікарській діяльності. Надважливо, що працівники кафедри медичної біохімії та молекулярної біології це розуміють», – зазначив Юрій Кучин.

Завідувачка кафедри медичної біохімії та молекулярної біології, доцентка Леся Яніцька розповіла про становлення і розвиток кафедри, успіхи і досягнення. На сьогодні, дії фахівців кафедри спрямовані на підготовку висококваліфікованих лікарів, які розуміють усі біохімічні процеси, що відбуваються на рівні клітини. Адже від компетентності та всебічного розвитку медиків залежатимуть життя і здоров’я мільйонів людей.

Що важливо, під час доповідей слухачів ознайомили з науковою спадщиною і досягненнями професора Юрія Губського та його школи. З 1997 до 2010 року Юрій Іванович був завідувачем, на той час, кафедри біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії. Він є автором перших україномовних і англомовного підручників для студентів медичних і фармацевтичних ЗВО, провідним вченим у галузі медичної біохімії, біохімічної фармакології та токсикології. В останні роки професор плідно розвивав актуальні медико-соціальні проблеми паліативної та госпісної допомоги в Україні, питання фармакологічного знеболювання в паліативній онкології. Наукова школа професора Юрія Губського продовжує жити та об’єднувати медичну наукову спільноту.

Спікерами наукової конференції виступили академік НАМН України, професор Микола Тронько та член-кореспондент АМН України, професор Олена Ковзун, завідувач відділу біохімії вітамінів і коензимів Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України, професор Микола Великий, завідувачка кафедри хімії ліків та лікарської токсикології НМУ, професорка Ірина Ніженковська, декан медичного факультету №2 НМУ, доцент Руслан Цимбалюк, завідувач кафедри паліативної та хоспісної медицини НУОЗ України імені П.Л. Шупика, професор Андрій Царенко, завідувачка кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти НМУ, професорка Олена Губська, завідувачка кафедри аналітичної, фізичної та колоїдної хімії НМУ, доцентка Галина Зайцева, завідувачка кафедри медичної біохімії та молекулярної біології Леся Яніцька. З науковими доповідями також виступили студенти нашого Університету.

Принагідно, з нагоди відзначення 160-річчя кафедри проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков і голова профкому співробітників НМУ Лілія Яременко вручили працівникам кафедри медичної біохімії та молекулярної біології Почесні грамоти Вченої ради НМУ.

Пресцентр НМУ