В Університеті відбувся перший випуск лікарів лабораторної галузі

01.02.2024

31 січня в Інституті післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця завершилася 1,5 річна підготовка та випуск 14 лікарів-інтернів за спеціальністю «Лабораторна діагностика, вірусологія, мікробіологія». Навчання лікарів-інтернів відбувалося за новою програмою і навчальним планом, розробленими та затвердженими Міністерство охорони здоров’я України у 2022 році. Нині лабораторна галузь має суттєвий дефіцит кадрів, тож на випускників  чекають привабливі умови для працевлаштування.

Враховуючи, що проходження інтернатури передбачає опанування двох спеціальностей: «Клінічна лабораторна діагностика» та «Мікробіологія, вірусологія», навчання інтернів проходило на кафедрах сучасних технологій медичної діагностики та лікування, мікробіології та паразитології з основами імунології під кураторством досвідчених лікарів, які мають значний досвід практичної роботи.

Практичні заняття очної частини лікарів-інтернів відбувалися на клінічних базах кафедри сучасних технологій медичної діагностики. Це – провідні лабораторії держави, серед яких – лабораторії «Сінево», «Діла», «Ніколаб», «CSD», «Адоніс», а також клініко-діагностична лабораторія Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця та лабораторія імунології та молекулярної біології Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини. Усі клінічні бази мають достатню кількість обладнання та робочих місць для навчання та контролю засвоєння навичок лікарів-інтернів.

Робота із реальним біологічним матеріалом на клінічних базах надала інтернам можливість набути якісні практичні навички для подальшої самосійної професійної діяльності. Особливістю підготовки стало засвоєння навиків мікроскопії препаратів. Для цього на кафедрі відкрили унікальний клас мікроскопії, обладнаний 14 сучасними мікроскопами Leika DM500 LED та Olympus CX23. Також на кафедрі обладнане робоче місце для приготування зразків препаратів, методики яких опановували лікарі-інтерни.

Практична частина інтернатури проходила на базах стажування – у закладах охорони здоров’я державного підпорядкування: Київському міському центрі контролю і профілактики хвороб, бактеріологічних лабораторіях Деснянського, Оболонського, Голосіївського міжрайонних відділів, Університетській клініці НМУ імені О.О. Богомольця, Івано-Франківському обласному центрі контролю і профілактики хвороб.

Контроль засвоєння знань для першого випуску лікарів-інтернів відбувався за новою програмою Центру тестування у вигляді єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Крок 3 проводився у форматі апробації тестів, які вперше розробили саме для спеціальностей «Клінічна лабораторна діагностика» та «Мікробіологія, вірусологія». Інтерни продемонстрували високий рівень знань і підготовки.

Державна атестація на кафедрах відбувалася у декілька етапів. Згідно з розробленим графіком інтерни здавали заліки на клінічних базах кафедри за певним спрямуванням відповідно до професійних компетенцій, а потім підсумовували здобуті навички у бесіді із членами атестаційної комісії.

Із успішним закінченням інтернатури лікарів привітали співробітники Інституту післядипломної освіти, зокрема директорка Тетяна Вежновець. Професорка побажала подальших успіхів на шляху безперервної післядипломної освіти, а завідувачка випускаючої кафедри, професорка Лариса Натрус – плідної цікавої роботи в галузі та радісних спогадів про роки навчання в НМУ імені О.О. Богомольця. Бажаємо нашим вихованцям щасливого професійного шляху!

За інформацією Інституту післядипломної освіти