В Університеті відбувся 180-й ювілейний випуск лікарів і фармацевтів

01.07.2024

28 червня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся 180-й ювілейний випуск лікарів та фармацевтів. Майже 1600 випускників медичних факультетів №1, №2 та №3, стоматологічного та фармацевтичного факультетів, факультетів підготовки лікарів для ЗСУ та підготовки іноземних громадян, Навчально-наукового інституту психічного здоров’я, Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичного здоров’я НМУ отримали дипломи магістрів і стали новим поколінням фахівців у галузі охорони здоров’я України.

Урочисті збори з нагоди випуску-2024 розпочали з виконання державного гімну України та церемонії покладання квітів до Меморіалу студентам і викладачам Університету, які віддали життя за Перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, пам’ятної стели Героям Небесної Сотні і Героям російсько-української війни. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять студентів і співробітників Університету, які загинули на війні.

Випускників НМУ привітали міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, народний депутат України, голова комітету Верховної ради України з питань охорони здоров’я, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, командувач Медичних Сил Збройних Сил України Анатолій Казмірчук, директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, начальник Головного медичного центру Міністерства внутрішніх справ України Іван Яворський, президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова Василь Лазоришинець, директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова Олександр Усенко, директор Інституту отоларингології імені професора О.С. Коломійченка Дмитро Заболотний та інші поважні гості, керівництво Університету на чолі із ректором Юрієм Кучиним, проректори, декани факультетів.

«У непростий період ви завершуєте  навчання в Університеті, формуєтеся як лікарі у часи, коли країна пережила ковід, продовжує медичну реформу і стикнулася з черговим терористичним актом росії проти України – повномашстабним вторгненням. Попереду дуже багато роботи, подекуди буде складно, та, дивлячись на вас сьогодні, розумію, що ви є гідним молодим поповненням лав українських медиків, якими нині пишається увесь світ. Професійно і з честю виконуйте свою професійну місію,  ніколи не зупиняйтеся у професійному розвитку, навчайтеся і не підведіть!» – привітав випускників з успішним подоланням надважливої сходинки у професійній кар’єрі і подякував випускникам за вибір професії лікаря Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у своєму вітальному слові.

Про особливий випуск 2024 року, як для самих випускників, так і для усього професорсько-викладацького колективу НМУ, зазначив ректор НМУ Юрій Кучин. Він згадав про випробування, які припали на долю усіх учасників освітнього процесу за останні 5 років – пандемію Covid і початок великої війни в Україні. «Ми вчилися одне в одного. Я у вас вчився комунікації з великим молодіжним студентським колективом, ви навчалися життю і вчилися приймати ті непрості ситуації, які виникали в цю епоху повної невизначеності. Бажаю вам знайти власний професійний шлях і ніколи не розчаруватися у своєму виборі. Сповна використовуйте всі життєві шанси, ніколи не зраджуйте собі і обраному шляху, живіть повноцінне життя, розвивайтеся і завжди повертайтеся у рідний Університет», – наголосив ректор.

Цьогоріч 83 випускники НМУ імені О.О. Богомольця отримали дипломи з відзнаками та медалі, які їм вручив Юрій Кучин. За понад 60-річною традицією імена відмінників, які активно проявили себе у науковій роботі та громадському житті Університету занесено до книги «Студенти-випускники – гордість Університету». За рішенням Вченої ради Університету ними стали 14 студентів: Максим Ситор і Вікторія Мельник з медичного факультету №1, Гліб Мостовенко, Марина Савчук і Олена Квіщук з медичного факультету №2, Софія Фрич і Олександр Шадських з медичного факультету №3, випускниця стоматологічного факультету Юлія Наконечна, випускники фармацевтичного факультету Гліб Гікал і Софія Ушакова, факультету підготовки лікарів до ЗСУ Євгеній Максимов, а також випускники ННІ громадського здоров’я та профілактичної медицини НМУ Андрій Подуст і Марина Матвієнко та ННІ психічного здоров’я Олександра Нечитайло. Сертифікати відмінникам, що стали гордістю НМУ, вручив перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко. Особливу увагу на урочистій церемонії випуску лікарів і фармацевтів НМУ 2024 року приділили випускникам, які стали на захист країни у лавах Сил безпеки й оборони України, займаються волонтерською діяльністю. За сумлінне навчання, особисту мужність, проявлену під час захисту Батьківщини, активну участь у волонтерській діяльності, громадському житті Університету Подяки Вченої ради їм вручили проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко і проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра.

Душевною концертною програмою цьогорічних випускників привітали також творчі колективи, талановиті студенти та викладачі НМУ: учасники танцювального колективу «Мед.ОК», «Троїсті музики», дует бандуристок, акордеоніст Олег Микитюк, завідувач кафедри фізичного виховання і здоров’я Юрій Щербина, вокалісти Сергій Шанта, Богуслава Салівончик, Олександра Клименко, Анна Єльцова, Давид Габорець, а також Еліза Кавун і повітряна гімнастка Катерина Герасимова.

Завершився захід традиційним проголошенням Клятви лікаря України, в якій випускники присяглися на вірність обраній професії, її основним моральним принципам та гідно продовжувати благородні традиції світової медицини. Вітаємо лікарів та фармацевтів НМУ імені О.О. Богомольця з випуском! Бажаємо успішного професійного шляху!

 

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Пресцентр НМУ