У НМУ відбулися 45-і читання імені Олександра Богомольця

22.05.2024

У Національному медичному Університеті імені О.О. Богомольця відбулися 45-ті ювілейні читання імені академіка О.О. Богомольця. Уперше у 1974 році за ініціативи кафедри патофізіології та її тоді завідувача, професора Миколи Зайка була прочитана перша лекція «Трофічна функція нервової системи та її порушення». Відтоді традиційно читати лекції в Університеті запрошують відомих провідних науковців у галузях медичної та біологічної наук.

Цьогоріч на читаннях, що проходили в онлайн-форматі, з пленарною доповіддю на тему «Циркадіанні ритми та молекулярний годинник: від експериментального дослідження – до клінічного застосування» виступив проректор з наукової роботи Полтавського державного медичного університету, професор Ігор Кайдашев, котрий здійснив вагомий внесок у розвиток концепції регуляції циркадіанних ритмів, розуміння їх молекулярних механізмів та загальної ролі у патогенезі найбільш поширених захворювань. У своїй доповіді професор розповів про сучасні механізми регуляції циркадіанних ритмів, їхні типові порушення напрямків корекції.

В обговоренні лекції взяли участь перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця, професор Олександр Науменко, головна лікарка Інституту дерматології і косметології, професорка Ольга Богомолець, президент товариства патофізіологів України, професор Анатолій Гоженко, голова Київського наукового товариства патофізіологів, професорка Алла Портниченко, завідувачі кафедр нашого Університету, професори Андрій Курченко та Сергій Зябліцев, доцентка Леся Яніцька.

З матеріалами доповіді можна ознайомитися на Youtube-каналі Бібліотеки НМУ імені О.О. Богомольця за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=C37t72EAb8c

Пресцентр за інформацією кафедри патофізіології