В Університеті обговорили важливі питання акушерства та гінекології

20.05.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця днями відбулася науково-практична конференція “Динамічна зміна поглядів на питання акушерства та гінекології”. Конференція, організована кафедрою акушерства та гінекології №1 НМУ, мала на меті сприяти обміну досвідом, сучасними науковими знаннями і практиками з надання допомоги жінкам різного віку, вагітним і новонародженим, а також комунікації колег.

У конференції взяли участь ректор НМУ, професор Юрій Кучин і перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко. Ректор у вітальному слові підкреслив важливість вирішення проблем акушерства та гінекології для відновлення населення України і збереження репродуктивного здоров’я українок.

Завідувач кафедри акушерства та гінекології №1, професор Дмитро Говсєєв виступив з доповіддю, присвяченою темі передлежання плаценти, сучасних факторів ризику його формування та діагностичних можливостей. У доповіді він навів можливості оперативного розродження при передлежанні плаценти та її врощенні, що дозволяють зберегти репродуктивний орган. А завідувач кафедри акушерства і гінекології №3, професор Василь Бенюк окреслив проблему антенатальної загибелі плода та можливості її попередження. Своєю чергою професор Юрій Батман розповів про сучасний стан проблеми реанімації недоношеного новонародженого, доцент Іван Анікін – про можливості методу гіпотермії новонародженого. Про питання ендометріозу та патології ендометрію в Україні в умовах війни говорили професорка Олена Диндар і Вадим Гончаренко.

Виступи супроводжувалися жвавою дискусією, що окреслила необхідність розвитку мультидисциплінарного підходу до вирішення питань акушерства та гінекології.

Відтак протягом двох днів було охоплено широкий пласт проблем – від сучасних поглядів на патогенез акушерських ускладнень і захворювань репродуктивної системи до результатів дисертаційних досліджень із цих проблем. Захід же відновив традицію офлайн-зустрічей, що дає можливість живого спілкування. Водночас онлайн-трансляція заходу та його запис, забезпечені організаторами, дають можливість прослухати доповіді повторно.

За інформацією кафедри акушерства та гінекології №1