В Університеті обговорили лікувально-консультативну роботу та створення біобанкінгу

03.10.2023

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася нарада з завідувачами клінічних кафедр та підрозділів Університету щодо організації лікувально-консультативної роботи, зокрема приведення її до вимог чинного законодавства та внесення змін до форми звіту про таку діяльність. Також присутніх ознайомили з новим проєктом з біобанкінгу, що реалізується в Університеті для проведення досліджень біомаркерів захворювань терапевтичного та хірургічного профілю.

Під час наради на питанні організації лікувально-діагностичної роботи науково-педагогічних співробітників нашого Університету докладно зупинився проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ Олександр Канюра. Він розповів про основні нормативно-правові акти, що регулюють цей процес, обсяги лікувально-діагностичної роботи, особливості її виконання. Своєю чергою начальник відділу лікувально-консультативної роботи Вячеслав Дідковський акцентував увагу на особливостях складання звіту з лікувальної роботи клінічними кафедрами та підрозділами.

Обсудили результати внутрішнього аудиту лікувально-консультативної роботи на клінічних кафедрах НМУ в закладах охорони здоров’я Києва. Обговорили й особливості проведення атестації на кваліфікаційні лікарські категорії науково-педагогічних працівників клінічних кафедр Університету. Так, у 2023 році для атестації треба подати щонайменше 100 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2020/2022 роках, та отримані у 2022 році бали БПР. Мінімальна кількість балів БПР, що має бути підтверджена за річний період, у 2022 році не є обов’язковою. Обов’язок набрати 50 балів БПР скасували, через це зменшили на 50 кількість балів, яку треба подати для атестації у 2023-2025 роках.

Що важливо, під час наради обговорили питання біобанкінгу, зокрема важливість зберігання біологічних зразків для використання в дослідженнях, заслухавши директора компанії CSD Оксану Сулаєву та представника компанії «Аудубон Біосаєнс» Євгена Шимченка.

Як зазначив проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, Університет має й надалі розвивати клінічну та наукову роботу. У рамках нового проєкту впродовж року стане зрозуміло, чи є в Університету можливість створити власний біобанк, що прийматиме, оброблятиме, зберігатиме зразки біологічних матеріалів, які використовуватимуться у наукових і клінічних дослідженнях в НМУ імені О.О. Богомольця.

Щодо нової системи  проведення доклінічних і клінічних досліджень, які проводяться в нашому Університеті у рамках проєкту з біобанкінгу з залученням компанії «Аудубон Біосаєнс», також доповів асистент кафедри фармакології НМУ Андрій Дорошенко. Тематикою проєкту є дослідження біомаркерів захворювань терапевтичного і хірургічного профілю з метою поліпшення діагностики та лікування різних захворювань. Первинним завдання є збір високоякісних надлишків хірургічної тканини та біологічної рідини (зразків), а також пов’язаних з ними клінічних даних від громадян, які надали на це згоду.

Пресцентр НМУ