В НМУ ПРОВЕЛИ МАЙСТЕР-КЛАС З ПЕДІАТРИЧНОЇ АЛЕРГОЛОГІЇ

30.11.2022

 

Серія майстер-класів з педіатрії для студентів усіх факультетів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, що проводиться медичним факультетом №3, розпочалася 28 листопада з майстер-класу асистента кафедри педіатрії №2, лікаря дитячого алерголога Марії Кривопустової «Сучасна діагностика в педіатричній алергології».

У фокусі уваги – проблема бронхіальної астми та прецизійна медицина, впровадження у практику лікарями-педіатрами, лікарями загальної практики – сімейної медицини можливостей сучасної молекулярної алергології, комунікативні навички при спілкуванні з педіатричними пацієнтами та їхніми батьками та медичне інтерв’ю.

Захід був виїзним й проходив на базі сучасної клініки сімейної та функціональної медицини FxMed.

Цікавість студентів-медиків обумовлена, насамперед, поширеністю алергічних захворювань в сучасному світі. Зокрема, зростає поширеність бронхіальної астми у дітей. Більшість з них мають алергічну астму, з раннім початком, атопічним фоном, алергічною сенсибілізацією до інгаляційних алергенів, еозинофільним запаленням та бронхіальною гіперреактивністю. Саме тому були обговорені питання сучасних можливостей раннього виявлення тригерів астми, зокрема щодо кліщів домашнього пилу, алергенів домашніх тварин тощо, проаналізовані клінічні приклади перехресних реакцій, як, наприклад, «pork-cat syndrome».

Докладно розглянули методологію збору сімейного та персонального алергологічного анамнезу, клінічного огляду дитини різного віку, проведення шкірного прик-тесту, визначення у сироватці крові пацієнтів рівня специфічних IgE за допомогою чіпової багатокомпонентної молекулярної алергодіагностики, проведення спірометрії, оцінки фракційного оксиду азоту в повітрі, що видихається дитиною та інші сучасні діагностичні технології в алергології дитячого віку.

Студенти висловили подяку декану медичного факультету №3 професору Оксані Виговській, завідувачу кафедри педіатрії №2, члену-кореспонденту НАМН України, професору Олександру Волосовцю та асистенту Марії Кривопустовій за організацію заходу та бажання і у подальшому поглиблено вивчати питання алергології дитячого віку.

 

Кафедра педіатрії №2, деканат медичного факультету №3