Університет першим прийняв фотовиставку «Лікарні: нерозказані історії»

26.06.2024

25 червня в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася презентація фотовиставки «Лікарні: нерозказані історії», присвячена боротьбі медичних працівників за життя пацієнтів в умовах воєнного часу, впливу війни на систему охорони здоров’я і тому, як вона порушує право людини на здоров’я. Організатори зібрали історії та фотографії медичних працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я Чернігівщини, Запоріжжя, Харківщини і Київщини. В експозиції представлені світлини, які зображають повсякденні будні медиків у перші дні війни, портрети людей, які ризикували власним життям заради порятунку інших. Захід розпочали хвилиною мовчання за загиблими внаслідок воєнних дій українськими медиками.

Із 1 по 15 липня фотовиставку «Лікарні: нерозказані історії» експонуватимуть у холі станції метро «Золоті ворота» в Києві, де її зможуть побачити всі охочі.

Як зазначив ректор НМУ імені О.О. Богомольця Юрій Кучин, який взяв участь у презентації фотовиставки, подвиг українських медиків є свідченням їхньої мужності та відданості професії, що має слугувати гідним прикладом для студентів нашого Університету. «Хороший лікар – це не лише про кваліфікацію, це про людину, яка по-справжньому співчуває своєму пацієнту, яка готова пройти з ним через всі труднощі, це про емпатію і жертовність. Дякую організаторам фотовиставки, які показали справжнє життя лікарів під час війни, і колегам, які залишилися зі своїми пацієнтами у найскрутніших обставинах», – сказав ректор.

Проєкт фотовиставки «Лікарні: нерозказані історії» створений за ініціативи міжнародної гуманітарної Асоціації «Médicos del Mundo» та фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Організатори сподіваються, що фотовиставка стане для глядачів джерелом роздумів, натхнення і нагадуванням про те, що навіть у найскрутніші часи людина здатна на благородні вчинки.

«Наша команда щодня спостерігає за роботою лікарів в Україні. Попри всі ризики, пов’язані з війною, медичні працівники не зупиняються ні на мить. Деякі лікарі перебували на цілодобовому чергуванні цілих шість місяців. Ми бачимо їх втому та емоційне вигорання. Ми хочемо привернути увагу міжнародної спільноти, включаючи донорів та гуманітарні організації, які працюють в Україні, до проблем системи охорони здоров’я в умовах війни. Медичні заклади потребують нашої підтримки у відновленні, забезпеченні медикаментами та обладнанням, а медики та персонал – фінансової, психосоціальної підтримки, поваги та розуміння з боку суспільства», – зазначив генеральний координатор філії Асоціації «Médicos Del Mundo» в Україні Башар Кайлані.

За словами фотографа Едуарда Крижанівського, проєкт готували упродовж місяця навесні цього року. Окрім світлин, створено 5 відеоінтерв’ю, де зафільмовані розповіді медичних працівників Київської обласної дитячої лікарні (м. Боярка, Київська область), Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні, Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері м. Ізюм (Харківська область), 5-ої міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, санаторію медичної реабілітації «Глорія», які нині знаходяться у Запоріжжі, про події початку війни.

Так, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, з 24 лютого 2022 року в Україні сталося понад 1800 атак на заклади охорони здоров’я. Станом на середину червня 2024 року ці атаки призвели до 346 поранень та 143 смертей. За цими сухими цифрами – історії людей, які стали на шлях лікаря. Обираючи професію, вони не підозрювали, що у лютому 2022 року їм доведеться працювати в умовах війни.

Пресцентр НМУ