Унікальні операції з формування штучного шлунку проводять на кафедрі хірургії №3 НМУ на базі Київської міської клінічної лікарні №12

15.11.2022

Ще з початку своєї медичної кар’єри завідувач кафедри хірургії №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, доктор медичних наук, професор Павло Іванчов звернув увагу, що операції з тотального видалення раку шлунку через рак, хоч і рятують пацієнтів, але дуже сильно знижують якість їх життя. Особливо, коли йдеться про рак шлунку, ускладнений кровотечою. Щоб запустити процес травлення за відсутністю шлунку, прийнято з’єднувати стравохід із виключеною петлею (або за Ру, або за Брауном) – і тоді їжа напряму потрапляє в тонку кишку. Це змушує пацієнта повністю перелаштовувати свої харчові звички після операції. Людині доводиться все життя приймати їжу дрібними порціями, по 15-20 разів на день. Зрозуміло, що якість життя за таких умов значно погіршується.

У 2008 році на базі кафедри хірургії №3 НМУ розпочали розробку різних реконструктивних операцій після гастректомій. Їх результатом мало стати формування у пацієнтів так званого «штучного шлунку», який би повністю замінив резервуарну функцію шлунку людини. І вже у 2011 році було професор Іванчов захистив докторську дисертацію по проблематиці пухлинних уражень шлунку, що ускладнені кровотечою. У неї ввійшли приклади успішного формування «штучного шлунку». В роботі було проаналізовано понад 1300 випадків хворих із даною патологією. У результаті чого було розроблено хірургічну тактику лікування пацієнтів даної категорії та варіанти реконструкцій після проведених гастректомій, в тому числі, запропонована методика формування штучного шлунку. Перший пацієнт, якому Павло Васильович сформував штучний шлунок за методикою, розробленою ним на базі кафедри, вже 14 років живе повноцінним життям.

Чому подібного роду операції можна вважати унікальними? Методики формування штучного шлунку розроблялися американськими хірургами ще в 70-80-ті роки минулого століття. Однією з класичних методик вважається метод Ханта. Видалення раку шлунку з подальшим формуванням «штучного шлунку» потребує більшого часу та певних технічних навичок хірурга. Тому таких операцій у світі проводилося відносно не багато. І з 80-х років у хірургії так і не з’явилося нового, більш сучасного стандарту з формування «штучного шлунку».

Розробки на базі кафедри хірургії №3 НМУ є наступним кроком у такого роду операціях на тлі вже існуючих методик.

«Ми їх модернізували, ми включили сюди різні зшиваючі апарати, наприклад, лінійні і циркулярні степлери, бо у тих роках їх просто не існувало. Також тут присутні деякі підходи, які розробив мій вчитель академік Петро Дмитрович Фомін. Це, зокрема, – методика сагітальної діафрагмокруротомії, для того щоб проникнути в заднє межистіння та зробити більш широким доступ до кардіального відділу стравоходу. І це дає нам можливість дуже легко формувати ці стравохідно-резервуарні анастомози. Без таких навичок сформувати «штучний шлунок» буде дуже складно і хірурги різними шляхами уникають цих операцій.

Ми ж на кафедрі давно апробували та задекларували найуспішніші підходи. Ми маємо необхідний технічний супровід і необхідні технічні навики. Подібні операції, можна сказати, стали рутинними для нас і не представляють ніяких складнощів. Тому ми поклали ці операції на потік і наближаємося до сотої за рахунком. Маємо кілька версій технічного виконання «штучних шлунків». Остання версія вже пройшла необхідні технічні вдосконалення. Всі слабкі місця цієї операції вже відшліфовано і можу з упевненістю сказати, що вона мінімізує всі можливі ускладнення. Для всіх ця операція здається фантастичною, але якщо зараз ми її робимо так вміло і просто, то вона вже є доступною для передачі нашого досвіду іншим хірургам», – коментує професор Іванчов.

Кафедра хірургії №3 НМУ має за мету популяризувати методику професора Іванчова, як надійний метод із формування «штучного шлунку» з чітким відпрацьованим алгоритмом. Під керівництвом професора асистентка кафедри Оксана Пруднікова наразі завершує дисертацію по проблематиці раку шлунку, ускладненого кровотечою. До матеріалів дисертації ввійдуть пацієнти з подібними операціями. Після успішного захисту дисертації планується донесення методик із формування штучного шлунку, розроблених на кафедрі, більш широкому загалу лікарів – для введення їх у загальну хірургічну практику. На кафедрі вже проводяться майстер-класи з проведення таких операцій.

Завідувач кафедри хірургії №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Павло Іванчов каже, що коли подібних операцій буде проведено більше п’ятисот, ми зможемо заявляти про наші досягнення на міжнародних наукових аренах. А наступним кроком буде робити ці операції лапароскопічно.

Для нашого Університету такі напрацювання – це величезне досягнення. Це свідчить про високий потенціал професорсько-викладацького колективу, потужну клінічну базу, а відтак, це можливість для наших студентів навчатися у кращих сучасних умовах.

 

Пресцентр НМУ