УКРАЇНА СВЯТКУЄ 30 РІЧНИЦЮ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

24.08.2021

 

Сьогодні Україна відзначає 30-у річницю Незалежності – щорічне державне свято на честь прийняття Верховною радою УРСР 24 серпня 1991 року  «Акта проголошення незалежності України».

Історію України прийнято відраховувати з часу утворення Київської Русі в ІХ столітті. Після занепаду Русь розпалася на кілька частин, а українські території, якщо не брати до уваги існування у ХІІІ-ХІV століттях досить могутнього Галицько-Волинського князівства (королівства Галіції і Лодомерії), увійшли до складу різних держав.

До кінця ХХ століття Україна не мала повноцінної держави, а відтак, і незалежності. У 1922 році вона увійшла до складу СРСР як одна із союзних республік. В усі часи найкращі сини України боролися за відновлення незалежності своєї держави, не одне покоління патріотів поклало свої голови у цій часто нерівній боротьбі. 30 років тому збулися одвічні прагнення українців, наша країна стала незалежною, проте боротьба за незалежність триває й досі.

Цього року, у рамках ювілейних святкувань Дня Незалежності України, відбудеться понад 150 святкових заходів по всій країні. У Києві пройдуть фестивалі, урочисті концерти, велопробіги, спортивні чемпіонати, масовий заплив, культурно-освітній марафон, виставки, всього – 67 різнопланових заходів.

24 серпня урочистості у столиці України розпочнуться покладанням квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України у ХХ столітті, загиблих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях.

На Хрещатику та Майдані Незалежності можна буде подивитися урочистий концерт та парад військ – із прольотом авіації у складі повітряної колони сил безпеки і оборони та збройних сил країн-партнерів.

Відбудеться також «Марш Захисників України 2021» за маршрутом: парк імені Тараса Шевченка – Бессарабська площа − вулиця Хрещатик – Майдан Незалежності. У парку «Володимирська гірка» кияни та гості столиці стануть свідками Всеукраїнського фестивалю «Живий словник незалежності» і фестивалю «Ветеранфест». На плавучій сцені-баржі в акваторії Дніпра, напроти парку «Наталка», пройде мультимедійний артпроєкт «Єднаймося!». Релігійні організації столиці проведуть молебень за Україну та український народ, а ввечері пролунає святковий артилерійський салют.

Вітаємо нашу державу, її громадян, колектив Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, студентську молодь зі святом Дня Незалежності нашої Вітчизни! Щиро бажаємо їй миру і процвітання, а нам всім – бути гідними її Громадянами.

 

З Днем Незалежності, Україно!

 

Прес-центр