У Стоматологічному центрі НМУ провели вакцинацію співробітників

15.03.2024

14 березня у Стоматологічному медичному центрі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця провели вакцинацію працівників, які виявили бажання отримати щеплення від дифтерії та правцю згідно з календарем щеплень, а також COVID-19. Попередньо подали заявки близько 140 працівників. Вакцинували колег досвідчені працівники Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Шевченківського району міста Києва.

Як зазначив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ Олександр Канюра, вакцинація на робочому місці для співробітників кафедр стоматологічного факультету і Стоматологічного медичного центру Університету є дуже зручною, адже дозволяє не порушувати графік прийому пацієнтів. Попередньо було проведено лікарський огляд щодо відсутності протипоказань за станом здоров’я. Безпека співробітників і пацієнтів та імунопрофілактика – надважливий напрямок роботи. У межах запланованого профілактичного заходу вакцини замовили у Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Заступниця генерального директора Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Гунченко своєю чергою відзначила, що у трудових колективах столиці проводять щеплення від дифтерії та правця вакциною АДП-М, яка є більш щадною, а від COVID-19 – омікронспецифічною вакциною, адже дане захворювання досі активно циркулює у Києві. Фахівчиня наголосила, що за статистичними даними, останні 10 років у столиці спостерігається сплеск інфекційних хвороб, тож не варто нехтувати заходами імунопрофілактики, особливо працівникам груп ризику, до яких входять медичні працівники. Саме тому заклад спільно з відділом лікувально-консультативної роботи НМУ організували вакцинацію у першу чергу для фахівців лікувальних установ Університету, які щодня контактують з великою кількістю пацієнтів. Дані заходи відбуваються під патронатом UNICEF Україна та Українського католицького університету, які сприяють надходженню зазначених вакцин в Україну за державні кошти або у вигляді гуманітарної допомоги.

У планах Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України провести вакцинацію від дифтерії і правця та коронавірусної інфекції всіх бажаючих працівників НМУ. На черзі проведення щеплень працівникам Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки НМУ. Раніше було проведено щеплення медичних працівників у стаціонарі УК.

Нагадаємо, що дифтерія, правець і COVID-19 є серйозними інфекційними захворюваннями, які можуть призвести до небезпечних ускладнень і навіть летальних наслідків. Природного захисту проти ураження збудниками дифтерії та правцю не існує, а імунітет після перенесеного захворювання зовсім нетривалий. Тож єдиним дієвим захистом від обох захворювань є проведення щеплень відповідно до календаря, що підтримує імунну відповідь організму на належному рівні.

Пресцентр НМУ