У новому навчальному році НМУ готуватиме фахівців лабораторної діагностики

04.05.2023

У квітні, виїзною експертною комісією МОН України Національному медичному університету імені О.О. Богомольця надано ліцензію на підготовку здобувачів освіти за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування» галузі 22 «Охорона здоров’я».

Відтепер у Національному медичному університету імені О.О. Богомольця навчатимуть фахівців лабораторної справи. Розроблені та ліцензовані освітні програми для здобувачів двох рівнів. На першому бакалаврському рівні будуть готувати фельдшерів-лаборантів усіх медичних напрямків (бактеріології, імунології, санітарної гігієни, судово-медичних тощо). Після навчання в магістратурі і проходження інтернатури «Лабораторна діагностика, мікробіологія, вірусологія» випускник отримує клінічну спеціальність і може працювати лікарем-лаборантом.

Про перспективність напрямку свідчить досвід організації роботи багатьох медичних лабораторій, в яких потрібні фахівці виключно з вищою медичною освітою. Лікар-лаборант має проводити валідацію і інтерпретацію результатів лабораторних досліджень, консультувати лікарів щодо інформативності та діагностичного значення лабораторних тестів, вибору ефективного діагностичного алгоритму тощо. Тож, у галузі лабораторної медицини давно відчувається гострий дефіцит лікарів, які мають базову медичну освіту і фахову підготовку для роботи в лабораторіях, яким роботодавці охоче пропонують привабливі умови праці.

Освітні програми за спеціальністю 224 НМУ розроблені професіоналами, експертами в галузі Лабораторної медицини. Гарантом магістерського рівня виступає завідувачка кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування Інституту післядипломної освіти, професор, голова експертної комісії МОЗ України з розробки програми інтернатури «Лабораторна діагностика, мікробіологія, вірусологія» Лариса Натрус. Гарантом бакалаврського рівня є доцентка цієї кафедри, експертка з акредитації освітніх програм НАЗЯВО за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування» Ірина Танасійчук.

Кафедра сучасних технологій медичної діагностики та лікування має значний досвід підготовки фахівців на післядипломному рівні з напрямку «Клінічна лабораторна діагностика» та «Клінічна біохімія». Але тепер викладачі кафедри будуть навчати і потужний студентський контингент, оскільки для спеціальності 224 «Технології медичної діагностики та лікування» кафедра стане випускною. Ми впевнені, що потужна науково-технічна база НМУ: клінічні кафедри, клініко-діагностичні лабораторії Університетської клініки, Науково-дослідний інститут експериментальної та клінічної медицини, а також партнерство з провідними мережевими лабораторіями дозволить нашому Університету готувати кадри для лабораторної галузі України найвищого рівня.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування