У НМУ здобувають професію лікаря-лаборанта

15.04.2024

15 квітня професійне свято відзначають лікарі-лаборанти. Фахівців лабораторної справи навчають також у Національному медичному університету імені О.О. Богомольця. Оскільки лабораторна галузь України активно розвивається і має суттєвий дефіцит лікарських кадрів, лікарям-лаборантам пропонуються привабливі умови праці. Які особливості професії лікаря-лаборанта, як її опанувати у нашому Університеті, про перспективи професійного зростання у галузі лабораторної діагностики інформує завідувачка кафедра сучасних технологій, медичної діагностики та лікування Інституту післядипломної освіти НМУ, професорка Лариса Натрус.

Лікар-лаборант організовує лабораторне дослідження в лабораторії, забезпечує та контролює якість дослідження. Він є важливим консультантом клініциста при встановленні діагнозу: надає актуальну інформацію про можливості діагностичних систем і підходів, коментує особливості переданалітичного етапу. Саме лікар цієї спеціальності оцінює дані про об’єктивний стан людини, може пов’язати їх із клінічною картиною пацієнта, рекомендувати клініцисту кращий діагностичний алгоритм. Лікар-лаборант будь-якої спеціалізації має право валідувати (визнавати дійсним/засвідчувати) результати усіх напрямів дослідження. Це значно підіймає рівень значущості посади лікаря у команді спеціалістів з немедичною освітою, які не мають права валідувати результат, а лише виконують дослідження.

Навчання передбачає опанування інтернами двох спеціальностей: «Клінічна лабораторна діагностика» та «Мікробіологія, вірусологія», тому до навчання залучені дві кафедри Університету. Більшість часу лікарі-інтерни навчаються на кафедрі сучасних технологій медичної діагностики та лікування, де опановують навички з мікроскопії препаратів. Для цього створений унікальний клас, який обладнано 14 сучасними мікроскопами «Leika DM500 LED» та «Olympus CX23». Також багато уваги приділяється засвоєнню принципів менеджменту якості лабораторних досліджень. Курси з мікробіології та вірусології інтерни проходять на кафедрі мікробіології та паразитології з основами імунології.

Переваги опанування спеціальності лікаря-лаборанта у НМУ:

  • викладачі із значним досвідом підготовки фахівців на післядипломному рівні;
  • потужні клінічні бази – провідні клініки та медичні лабораторії;
  • підготовка фахівців у лабораторіях Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини та в клініко-діагностичній лабораторії Університетської клініки НМУ;
  • партнерство з потужними приватними мережевими лабораторіями;
  • наявність унікального класу мікроскопії із обладнанням світових брендів.

Лабораторна галузь поєднує усі основні напрями медицини: діагностику стану, моніторинг лікування, профілактичні заходи, наукові дослідження. Жодна мультидисциплінарна клініко-діагностична команда не може працювати без лікаря-лаборанта та його знань щодо новітніх спроможностей і технологій, раціонального використання лабораторних тестів. Це дуже цікава дослідницька спеціальність, що спонукає думати, згадувати весь курс навчання, будувати логічні ланцюжки та постійно вдосконалюватися.

Додаткова інформація про умови вступу в НМУ імені О.О. Богомольця на спеціальність 224 «Технології медичної діагностики та лікування:

контакти: +38 (050) 178-07-77, Lnatrus777@gmail.com

Пресцентр НМУ за інформацією

кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування ІПО

Інфографіка: Пресцентр НМУ