У НМУ завершилася сертифікатна програма для управлінців закладами охорони здоров’я

15.05.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця завершилась перша пілотна сертифікатна програма для управлінців закладами охорони здоров’я «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров’я (ЗОЗ)». Програма складалась з 4-х модулів і загалом тривала 6 тижнів. 20 учасників з Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Сумської областей та м. Києва, які були відібрані організаторами за мотиваційними листами та співбесідами, успішно завершили навчання і захистили фінальні проєкти.

Програму розробили у НМУ імені О.О. Богомольця під керівництвом ректора Юрія Кучина, який також став одним із спікерів, виступивши із лекцією про лідерство, директорки Інституту післядипломної освіти Тетяни Вежновець і завідувача кафедри менеджменту охорони здоров’я Валентина Парія за сприяння директорки Департаменту медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України Тетяни Орабіної спільно з представниками Бізнес-школи Українського католицького університету. Спікерами стали викладачі кафедри менеджменту охорони здоров’я нашого Університету.

Так, зручна форма очного модульного навчання, як відзначили учасники, дозволила обмінюватися знаннями і досвідом, здобути актуальні вміння і навички відповідно до кращих практик менеджменту закладом охорони здоров’я. Кожен модуль тривав 4 робочих дні. Перший модуль сертифікатної програми був присвячений стратегічному менеджменту ЗОЗ і міжнародним фреймворкам, другий – фінансуванню ЗОЗ, третій – управлінню людьми, четвертий – управлінню якістю медичних послуг і діджиталізації ЗОЗ. Після закінчення кожного модулю учасники мали змогу впродовж тижня застосувати на практиці на робочому місці нові компетенції, а також самостійно опрацювати надані матеріали для підготовки до наступних занять.

У завершальній зустрічі для підведення підсумків, спілкування з учасниками та спікерами, а також вручення сертифікатів взяв участь перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров, який відзначив важливість такої форми навчання та необхідність удосконалення програм підготовки керівників-лідерів у сфері охорони здоров’я. Своєю чергою директорка Офісу охорони здоров’я USAID в Україні Робін Марц засвідчила свою повагу і вдячність українським медикам, які під постійними обстрілами рятують життя українців, і пообіцяла подальшу підтримку України загалом і СОЗ з боку USAID, зокрема у розвитку освітніх програм для управлінців ЗОЗ. А співзасновниця бюро стратегічного супроводу “Superwise” Анастасія Пустова поділилася своїми позитивними враженнями від заслуховування фінальних проєктів учасників і побажала усім успішної реалізації стратегічних планів розвитку ввірених їм медичних підприємств. Також голова департаменту комунікацій БО «100% Життя» Максим Ровінський подякував учасникам, спікерам, організаторам і партнерам за успішну спільну реалізацію пілотного проєкту та висловив сподівання, що ця Програма матиме продовження.

Як зазначив ректор НМУ імені О.О. Богомольця Юрій Кучин, завдяки тому, що пілот сертифікатної програми для управлінців у сфері охорони здоровя реалізується на базі Університету, це забезпечить її сталість. Також він звернув увагу на те, що «Програма унікальна у всьому: складі учасників, спікерів та змісті кожного модулю. І повторити її уже не вдасться. Адже ми постійно намагаємось удосконалюватись у всьому, реагуючи на виклики часу. Сподіваємось, що цей проєкт матиме своє продовження як у стінах НМУ імені О.О. Богомольця, так і за його межами шляхом масштабування програми в інших медичних закладах вищої освіти держави».

Наразі в умовах повномасштабної війни перед керівниками і керівницями медичних підприємств постали нові управлінські виклики, пов’язані з розгортанням третього етапу медичної реформи – створенням спроможної мережі ЗОЗ в межах госпітального округу у кожному регіоні України. Саме тому опанування керівниками і керівницями медичних підприємств сучасними інструментами управління у системі охорони здоров’я, яка адаптується до викликів війни, дозволить забезпечити не тільки антикризовий менеджмент, але й сприятиме сталому та стійкому розвитку ЗОЗ.

Сертифікатна програма розроблена за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України. Методично-організаційними партнерами проєкту стали Бюро стратегічного супроводу Superwise і Бізнес-школа УКУ. Її створено для HealthLink.Recovery за фінансової підтримки БО «100% ЖИТТЯ» у рамках реалізації проєкту «HealthLink: Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні», що спрямована на відновлення/розширення медичних послуг у постраждалих від повномасштабного вторгнення регіонах», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

За інформацією Інституту післядипломної освіти НМУ