У НМУ відкрили новий навчальний клас мікроскопії з унікальним обладнанням

08.11.2023

7 листопада на кафедрі сучасних технологій медичної діагностики та лікування Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася презентація навчального класу мікроскопії, який обладнали бінокулярними мікроскопами провідних виробників світу Leica та Olympus. Можливості даного обладнання дозволяють опановувати навички з мікроскопії, які є основними для спеціалістів лабораторної галузі у сучасному форматі. 14 встановлених мікроскопів відповідають стандартам забезпечення комфортного і якісного освітнього процесу. Клас орієнтований на усі категорії здобувачів освіти додипломного рівня та слухачів Інституту післядипломної освіти, заходів БПР, які відбуваються на кафедрі.

Захід відвідали ректор НМУ Юрій Кучин, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, директорка Інституту післядипломної освіти Тетяна Вежновець, декан медичного факультету №2 Руслан Цимбалюк, начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації Інна Кучеренко.

Очільник Університету поспілкувався з лікарями-інтернами, які вже встигли ознайомитися з новим обладнанням, і зазначив, що у нашому ЗВО й надалі працюватимуть над тим, аби постійно покращувати умови навчання.

Так, за допомогою мікроскопів дослідницького рівня Leica DM 500 та Olympus CX 2, якими обладнали клас мікроскопії, лікарі-інтерни, слухачі циклів спеціалізації «Клінічна лабораторна діагностика», слухачі циклів тематичного удосконалення «Актуальні питання клінічної лабораторної діагностики» і «Дослідження мієлограми та периферичної крові при діагностиці гемобластозів», а також здобувачі вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів спеціальності 224 «Технології медичної діагностики та лікування», що навчаються на кафедрі сучасних технологій медичної діагностики та лікування нашого Університету, зможуть диференціювати клітини за відтінками, що є ключовою компетенцією лікаря-лаборанта.

Легше буде і викладачу доносити інформацію загалу. Адже його мікроскоп обладнаний цифровою камерою із функцією фотографування і відеотрансляції досліджуваного матеріалу. Тобто в режимі реального часу можна демонструвати процес дослідження на великий екран, коментуючи свої дії. Камера передає 100% зображення. Мікроскопи забезпечують максимальне збільшення об’єкту у 1000 разів.

Як зазначила завідувачка кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування Лариса Натрус, у нинішньому навчальному році на кафедрі навчається 38 лікарів-інтернів. Це – найкращий показник серед медичних ЗВО України. І наразі лише у НМУ обладнано такий навчальний клас. На кафедрі переконані, що новітнє обладнання навчального класу мікроскопії сприятиме збільшенню кількості здобувачів освіти, які бажатимуть опанувати професії лікаря-лаборанта або цитоморфолога. Адже діагностування важких захворювань, в тому числі і онкологічних, має відбуватися на стадії лабораторних дослідженнях нативних препаратів, що під силу лише висококваліфікованим фахівцям, які отримали якісну базову освіту.

У НМУ планують і надалі заохочувати магістрів медичних ЗВО проходити інтернатуру у нашому Університеті за спеціальностями лабораторної діагностики, це забезпечуватиме якісніший рівень надання медичних послуг і підвищуватиме престиж професій працівників лабораторій.

Пресцентр НМУ