У НМУ відбувся майстер-клас з міжнародною участю «Персоніфікація, предиктивність, інтегративність сучасної медицини»

07.06.2023

Кафедра терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спільно з Українською академією функціональної медицини та гастропсихології (УАФМГП) провели майстер-клас із міжнародною участю. Захід був приурочений до Всесвітнього дня здорового травлення та стосувався актуальної суспільної теми – формування у людей звички правильно харчуватися. Адже неправильний раціон призводить до величезної кількості захворювань.

Саме тому кафедра терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти нашого Університету й організувала майстер-клас для лікарів всіх спеціальностей «Персоніфікація, предиктивність, інтегративність сучасної медицини». Захід відкрили директорка Інституту післядипломної освіти НМУ, професорка Тетяна Вежновець і завідувачка кафедри, професорка, президентка УАФМГП Олена Губська.

Вступною була секція з функціональних розладів травлення, як найпоширеніших у структурі захворювань органів травлення. Під час конференції розглянули питання раціональних підходів у лікуванні СПК з урахуванням субтипів, діагностичного пошуку та лікувальних стратегій при синдромі диспепсії, куди зникають функціональні соматоформні розлади в МКХ-11 та про розлади харчової поведінки, нутрієнтну корекцію. Присутні заслухали інформацію про стрес, як тригер змін при хронічній патології печінки і підшлункової залози, дізналися про сучасний стан діагностики, лікування та проблематики целіакії в Україні та велику кількість інших доповідей, зважаючи на основні напрямки освітньої кампанії запропоновані Всесвітньою гастроентерологічною організацією.

На заході виступила і керівниця наукового відділу гастроентерології Республіканського спеціалізованого науково-практичного медичного центру педіатрії МОЗ Республіки Узбекистан, голова товариства дитячих гастроентерологів та нутриціологів Алтиной Камілова. Її доповідь «Спектр глютенозалежних захворювань: клінічні та діагностичні аспекти» викликала схвальні відгуки в учасників конференції.

Також із доповіддю про новітні методи діагностики харчового несприйняття виступив ще однин закордонний колега – Пітер Форштенлехнер (Peter Forstenlechner) з Австрії.

Окремої уваги заслуговує робота секції, що розглядала питання целіакії та глютензалежних захворювань. Вона була організована у тісній співпраці з Українською спілкою целіакії (президент – Ольга Наумова, віцепрезидент – Олена Губська), як один із заходів для популяризації обізнаності щодо захворювання пов’язаного з несприйняттям глютену – целіакії.

Під час майстер-класу розглянули різні аспекти гастропсихології, а учасники отримали відповіді на поширені гастроентерологічні питання. Наступний захід запланований на жовтень і буде присвячений різноплановим питанням функціональної медицини, клінічної біохімії та Всесвітньому дню паліативної медицини.

Відеозапис конференції: https://www.youtube.com/watch?v=eWbHwDBPyo8&t=19395s

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри терапії, інфекційних хвороб

та дерматовенерології післядипломної освіти