У НМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з питань нейроморфології

17.06.2024

13-14 червня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю, присвячена 100-річчю від дня народження колишнього завідувача кафедри гістології та ембріології нашого Університету, професора Костянтина Кабака «Тканинні реакції в нормі, експерименті та клініці». Подія викликала чималий інтерес у науковому колі, адже тематика заходу стосувалася широкого спектру питань нейроморфології, зокрема сучасних методів лікування пацієнтів із інсультами, деменціями, ураженням периферичних нервів.

Конференція, що відбулася у змішаному форматі, об’єднала понад 150 учасників із різних регіонів України – лікарів, лікарів-інтернів, докторантів, аспірантів і студентів-медиків. Із вступним словом до наукового зібрання звернувся ректор НМУ імені О.О. Богомольця, професор Юрій Кучин, який відзначив значний внесок Костянтина Кабака у розвиток української науки та підтримав ініціативу колективу кафедри гістології та ембріології Університету щодо проведення наукової конференції зазначеної тематики щорічно.

На заході також виступили перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, проректор з наукової роботи та інновацій, професор Сергій Земсков, деканка медичного факультету №3, професорка Оксана Виговська, завідувач кафедри гістології та ембріології, професор Олександр Грабовий, професорка цієї ж кафедри Лілія Яременко, виконувачка обов’язків президента Наукового товариства анатомів, гістологів, ембріологів, топографоанатомів України Олена Аппельханс та завідувачка кафедри гістології, цитології та ембріології Львівського Національного медичного університету імені Данила Галицького доцент Ілона Челпанова.

Ґрунтовні доповіді підготували провідні фахівці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Інституту кардіології імені академіка М.Д. Стражеска, Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця, Інституту травматології та ортопедії, Інституту нейрохірургії імені А.П. Ромоданова, Інституту генетичної та регенеративної медицини, Інституту геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Учасники заходу заслухали лекції стосовно структурної пластичності нервової системи, ефектів мелатоніну та їх комбінації при експериментальній нейродегенеративній патології, застосування стовбурових клітин у регенерації міокарда та вплив їх трансплантації на стан нервової тканини.

Викладачі НМУ взяли активну участь у заході. Так, завідувачка кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування, професорка Лариса Натрус виступила з доповіддю про клітинні реакції сполучної тканини та механізмів системної регуляції регенеративних процесів на тлі гіперглікемії, а завідувачка кафедри описової та клінічної анатомії, професорка Ірина Дзевульська розповіла присутнім про історію науково-дослідницької діяльності київської анатомічної школи. Професор кафедри нейрохірургії Володимир Медведєв виступив із доповіддю до 190-річчя від дня народження всесвітньовідомого українського анатома і гістолога, професора Володимира Беца. Доцентка кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини Марія Овдій представила мультидисциплінарний підхід до відновлення пацієнта з хронічним болем у попереку та поперековою радикулопатією, а доцентка  кафедри гістології та ембріології Лідія Хламанова доповіла про життя та творчість уславленого українського нейрогістолога Олександра Черняхівського.

Упродовж двох днів відбулося три секційних засідання, присвячених історії та сьогоденню нейроморфології, що проходили під головуванням професорів Олександра Грабового та Лілії Яременко.

Всі зареєстровані учасники конференції отримали сертифікати з 0,5 кредиту ЕКТС. Практикуючі лікарі для отримання балів БПР виконали тестування, та отримають 10 або 30 балів БПР, залежно від формі участі (заочно чи з усною доповіддю відповідно).

Матеріали конференції (з присвоєним ДОІ) будуть опубліковані в спеціальному випуску УКРАЇНСЬКОГО НАУКОВОГО МОЛОДІЖНОГО МЕДИЧНОГО ЖУРНАЛУ, що вийде в серпні-вересні 2024 року та внесений ДАК України до журналів категорії Б.

Програма конференції

Пресцентр НМУ